Egy méhész- a méhek meg a méz

  • 2017.10.01.
  • 8

A Mézpont méhészetben jártam és Kulcsár Attila méhésszel – a barátoknak csak Mézike – beszélgettem a mézekről, a méhekről, meg mindenről, ami ezzel kapcsolatos. Ez egy érdekes téma, mindenki sok mindent tud, vagy legalábbis azt gondolja, hogy tudja. Sok tévhit kering a méhészet világáról az emberek fejében (kristályos méz, cukros méz stb.), így aztán arra gondoltam, körbe járom a területet és igyekszem minden kérdésre választ kapni. Előre összeírt kérdéssorral érkeztem, ezeket Attila szépen megválaszolta, viszont újabb kérdések merültek fel, így úgy látom nem is fogok tudni egyszerre mindent leírni.
Attila vállalkozása egy kicsi méhészetnek számít, viszont így is több tonnányi mézet termel évente.
Egy méhészet a következőkből áll:

egy tisztásból, ahol a méh kaptárak vannak
egy pörgető konténerből, ahol a mézet kinyerik a megtelt keretekből – egy lakókonténer méretű egységet kell elképzelni 
egy tároló helyből, ahol a már kinyert mézet hordóban tárolják. Ilyen formában egyébként korlátlan ideig megőrzi a méz a minőségét
és egy olyan helyiségből, ahol a méz csomagolása történik. 

Nos, akkor belekezdek az edukációs élménybeszámolómba, elsőként azt ugye mindenki tudja, hogy a virágport a méhek gyűjtik. Minden virágról gyűjtik, kivéve a vaddohány/selyemfű virágét, ezért ez a mézfajta egyedül alkalmas allergiás érzékenységben szenvedő embereknél fogyasztásra.
   
Nos, akkor belekezdek az edukációs élménybeszámolómba, elsőként azt ugye mindenki tudja, hogy a virágport a méhek gyűjtik. Minden virágról gyűjtik, kivéve a vaddohány/selyemfű virágét, ezért ez a mézfajta egyedül alkalmas allergiás érzékenységben szenvedő embereknél fogyasztásra.
Miből áll egy méhcsalád?
Nyáron minden kaptárban kb. 60-80 ezer méh található, amiből 1 királynő, a többi pedig dolgozó és here. A herék hímivarú méhek, ők nem dolgoznak, csak a királynő megtermékenyítésért felelősek. A sors pikantériája, a herék a párzásba belehalnak, valamint ősz beköszöntével a dolgozó méhek megkezdik a hereűzést – nem engedik őket élelemhez jutni, ezért kiéheztetve elpusztulnak. A méhek nem etetnek senkit, aki nem dolgozik vagy funkciója a család életében megszűnt. Télen a méhek 7 hónapig élnek,  nyáron viszont csak 3 hétig, mert annyira sokat dolgoznak, hogy elkopnak, elégnek a munkában. Egyedül a királynő él tovább, ami akár 5-6 évig is él.
A méhkirálynő naponta akár 1500- 2000 petét is lerak, hogy az elpusztult létszámot fedezni tudja. A dolgozók tisztítják a kaptárt, gondozzák az ivadékokat, őrséget állnak a kaptár bejáratnál, lépet építenek, mézet vizet és pollent gyűjtenek.
Az emberiség  évezredek óta gyűjti és fogyasztja a mézet, már az egyiptomiak is fogyasztották, külsőleg is használták sérülésekre, valamint a nők már akkoriban is élvezték a méz jótékony bőrápoló tulajdonságait.
   
Akkor most pedig következzen a méz gyűjtési folyamata
A méhek kirepülnek, szaglásznak, rendkívül érzékeny a szaglásuk, a kutyáénál is jóval erősebb. Körülbelül 10 km-es körzetben járják be területüket, ahol illatot éreznek, oda szállnak, majd nektárt gyűjtenek. A virágról- virágra szállás közben testük virágporos lesz, így porozzák be a növényeket. Majd amikor készülnek hazafelé, akkor testükről a virágport a hátsó lábukra fésülik,  hazatérve a méhsejtekbe gyűjtik. Ott a fejükkel, mint a döngölő benyomkodják a sejtbe, mézzel lezárják, és az így létrejövő tejsavas erjedés létrehozza az igen drága, teljes értékű élelmiszert, a méhkenyeret.
Hova kerül a nektár?
A méhecske mézgyomrába, ami egy két részes steril kamra. Az első rész az tároló, a hátsó rész az égető gyomor. Ha nagyon messzire kényszerülnek nektárt gyűjteni, akkor az elhasznált nektár miatt szinte alig marad, amit végül a kaptárba pakolnak.
Ugyanahhoz a kaptárhoz visszaérve aztán a mézgyomrából kiüríti az összegyűjtött nektárt, hozzá adagolva a garatváladékából. Ezt követően a begyűjtött nektárból kiköpülik a nedvességet, azaz víztelenítik. A víz elpárolog, így nem romlik meg, mert annyira tömény anyag keletkezik, amiben a baktériumok, vírusok nem tudnak megtelepedni.  Amikor megtelt egy sejt, az általuk