Sajttorta sós-karamellás mandulával

  • 2017.09.14.
  • 1

Sajttortából már legalább 5-6 félét készítettem és van, amelyiket már többször is, ez nálam ritka, mert általában mindig újítgatok a recepteken. Itt találod az összes sajttortás élményemet és remekművemet egy oldalra összegyűjtve. Mind közül eddig az eperöntetes finomság volt a kedvencem.
A mostani torta nem sajttortának indult, hanem valami karamellás, grillázsos, vagy valami hasonló sütinek, aztán közbe jött, hogy eredetileg már gyümölcsös túrótortához bevásároltam, így csak sajtkrémet kellett venni még mellé.
Az öntethez a mandulát egy száraz serpenyőben alacsony hőmérsékleten arany barnára pirítom, majd félre teszem hűlni.
Karamellát készíteni nehéz dolog, könnyű odaégetni, meg megégetnie magát az embernek és ha mindez nem következik be, még mindig benne van a pakliban, hogy csak simán nem sikerül. Én is így jártam, kétszer ment a kukába, de a harmadikra egy olyan receptet kerestem, ami tuti jó lesz majd.
Azért nehéz jó receptet találni, mert egy karamell készítésénél van pár apró dolog, amit kell, vagy nem szabad csinálni a készítése közbe, van, hogy ezek lemaradnak a receptből, mert esetleg az írójának annyira alapvetések, hogy nem is írja már le. Ha megtalálja az ember a jó receptet és azt be is tartja, akkor azért megvalósítható, de azért kell egy kis gyakorlat is hozzá.
Ez a karamell azért szuper jó mert másnap, a torta szeletelésekor is folyós volt, így aztán fotózás közben is majd kicsordult a nyálam.

Hozzávalók:
Tésztához:
140 g teljes kiőrlésű kekszmorzsa
150 g vaj

Krémhez:
500 g sajtkrém
250 g túró
1/3 csésze tej
3 tojás
2 evőkanál liszt
100 g cukornak megfelelő édesítőszer (én sztíviával kombinált eritritet használtam)
vanília kivonat
1 bio citrom leve és reszelt héja

Sós karamellás mandulához:
150 g szeletelt mandula
100 g cukor
100 ml tejszín
50 g vaj
6 g só
pár csepp ecet
Elkészítése:A kekszmorzsával összekeverem az olvasztott vajat, és egy 23 cm átmérőjű csatos tortaformába nyomkodom, 10-15 percre hűtőbe teszem dermedni. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A töltelékhez a túrót simára keverem, majd hozzáadom a sajtkrémet és a többi hozzávalót is. Addig keverem, amíg teljesen homogén nem lesz. Gyorsabban elkészülünk vele, ha rúdmixerrel elkeverjük. A krémet a tésztára töltöm, majd kb. 45 perc alatt a sütőben készre sütöm. Miután a sütőt lezártam, fél órát pihentetem még.A karamellhez a vizet a cukorral és az ecettel összekeverem, majd alacsony lángon elkezdem olvasztani. Innentől már nincs keverés, csak időnként rázogatni szabad, valamint egy pohárban odakészítek vizet és egy ecsetet és az edény falát kívülről kenegetem, majd lassan világos barnára karamellizálódik. Ekkor leveszem a tűzről és megállítom a főzési folyamatot azzal, hogy az edényt hideg vízbe teszem, elég, ha csak az alja vízben van. Érdemes erre egy kisebb tepsit használni. Ezután mehet bele a vaj, a tejszín és a só is, majd végül a mandulát is belekeverem. És kész is van a cucc, ráöntöm a tortára, majd miután lehűlt tálalásig hűtőben tartom.
A recept szerzőjétől kérdeztem, hogy miért kell bele ecet és miért kell az edényt kívülről kenegetni vízzel, de ezidáig nem kaptam rá választ.. Amint megjött a válasz itt a receptben megírom.
Egy biztos, ez a recept így működik, ha úgy csinálod, ahogy írtam. 
Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)