Tej és gluténmentes kosárka vaníliakrémmel

  • 2017.07.28.
  • 0

A korábban bemutatott glutén és tejmentes linzerkarika tésztáját továbbalakítottam egy kicsit, zab és barna rizsliszt kombóval készült ezúttal. A kedvenc vaníliakrémem pedig kókusztejjel és vanília rúddal készült. Díszítéshez a friss ribizlit és áfonyát a piacon vettem, bármilyen friss gyümölcs választható mellé, legjobb mindig az aktuális szezonnak megfelelő kedvencet választani. Legközelebb talán nektarinnal, vagy szilvával próbálom majd ki. Nálunk nagy sikere volt, pillanatok alatt el is fogyott, mondjuk általában nem tudok elég sokat csinálni semmiből :).

Hozzávalók:
12-15 db kosárkához:
125 g barna rizsliszt 
125 g zabliszt
125 g kókuszzsír
1 db M-es méretű tojás
1 kk szódabikarbóna
20 g negyedannyi édesítőszer (Dia Wellness 1:4 édesítőt használtam)
1 tk vanília kivonat
1 db kezeletlen citrom reszelt héja

Vaníliakrémhez:
500 g kókusztej
4 db tojás sárgája
100 g eritrit
60 g pudingpor
1 csipet só
fél vaníliarúd kikapart magjai (vagy 1 teáskanál vanília aromával helyettesíthető)

Sütéshez:
500 g szárazbab (sokszor használható)
kosárkaforma (szilikon, porcelán, fém, vagy létezik tapadásmentes bevonatú fém is)

Összeállításhoz:
200 g friss gyümölcs
1 db kezeletlen héjú citrom

A tésztához a hozzávalókból tésztát gyúrok, majd fóliába csomagolom és 20 percig hűtőben pihentetem. A hűtőből kivéve lisztezett deszkán vékonyra nyújtom a linzerkosárka átmérőjénél kicsivel nagyobb köröket szaggatok belőle, majd a kivajazott és kilisztezett formákba simítom a tésztát.
Egy villával megszurkálom a tésztát és sütőgyöngyöt/szárazbabot szórok bele. A szurkálás azért kell, hogy a sütés közben a tészta alatt keletkező gőz távozni tudjon és ne emelje meg a tésztát, mindezt pedig még a sütőbabbal lehet fokozni, ami nehezékként működik, nem engedi, hogy a tészta megemelkedjen.
Én nem vettem drágán kerámia sütőgyöngyöket, hanem hagyományos szárazbabot használok. 
A krémhez a vanília rúd magjait kikaparom és a rúddal együtt a kókusztej 2/3 részében megfőzöm, közben a maradék tejbe belekeverem az édesítőszert, a tojást és a pudingport is, majd folyamatos keverés mellett a meleg tejbe öntöm és krémmé főzöm. (a két rész összekeverése idejére a tűzről lehúzom, nehogy csomós legyen) A krémet habverővel átkeverem, majd amikor már langyosra hűlt a tésztakosárkákba töltöm.
A friss gyümölcsökkel, mentával díszítem, reszelt citrom héját reszelek a tetejére. 
Tetszett ez a bejegyzés? Kövesd a Recept Guru Facebook oldalamat, ahol még több érdekességet találsz, így biztosan nem maradsz majd le semmiről :)