Kókusztejes madártejdesszert

  • 2016.09.18.
  • 9

A kókusztej egy igazán érdekes alapanyag, a kókuszdió belső fehér húsát lereszelik, majd préseléssel nyerik ki ezt a folyadékot.Egy leírás szerint magas zsírtartalma miatt kicsit sűrűbb, mint a tej, bár én ezt nem tapasztaltam.Azt írják, ha igazán jól használja fel valaki, akkor nem érezni a kókusz ízét, hát ezt furcsállnám, de nem is értem. Én ennél a finom madártejnél érzem a kókusz ízét, ami kifejezetten tetszik, igazán különleges, pikáns lett tőle.Előnye, hogy a tejmentes, vegán és a vegetáriánus diétákban is alkalmazható.Egy nagy kedvencemet, madártejet csináltam belőle, aminél a habgaluska nálam gyakran elmarad, most kivételesen csináltam hozzá. Azért ez így elég ütős lett. Hozzávalók (2 főre): 2,5 dl kókusztej, 2 tojás, 2 ek. cukornak megfelelő édesítőszer (én DW negyedannyit használtam), vaníliarúd (nagyon pici kell kb. 1 cm) – vaníliaaromával helyettesíthető, 1 narancs a díszítéshez, 2 ek. porcukornak megfelelő édesítőszer (DW porcukorhelyettesítőt használtam)A tejet felforralom a vaníliával, közben a tojássárgáját kikeverem az édesítővel  habosra, majd a tűzről lehúzva lassan, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatom a tojássárgájás keveréket. Miután langyosra hűlt, tálalásig hűtőbe teszem.A tojáshabhoz a tojásfehérjét az édesítővel habbá verem, majd egy extra módszert próbáltam ki a habgaluska készítéséhez. Mikróban 60 percre beteszem, kemény habbá sül, ebből evőkanállal szaggattam galuskákat a madártej tetejére.Tipp: hűtve fogyasszuk ebben a formában, de remekül alkalmazható vaníliasodóként is, például még langyos állapotában egy almás rétes mellé kínáljuk az is remek ötlet.