Rákóczi túrós kosárka " Cukormentes finomság

  • 2016.08.11.
  • 2

Azt már biztosan tudod rólam, hogy túrós süti rajongó vagyok, sőt nem csak én, hanem az egész család. Süti, amiben van túró, netán egy kis lekvárral csak jó lehet. Ráadásként nem rontja el mindezt még egy kevés hab sem.A hétvégén Apósom szülinapját ünnepeltük, aki szintén nagy túrós süti rajongó, így a jól ismert Rákóczi túrós sütit gondoltam újra és linzer kosárka kivitelben készítettem el. Teljes kiőrlésű lisztet használtam, a tésztát pedig most extra vékonyra nyújtottam, így a túróval és a barackkal nagyon perfekt lett.Lehet még próbálkozni másfajta lekvárokkal is, bár szerintem a kajszival a tuti befutó. Hozzávalók:Tésztakosárkákhoz (én most nagyon vékonyra nyújtottam, így a korábbi 10-11 db helyett most 15 db kosárka lett)Tésztához: 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt liszt, 1 kk. sütőpor, só, 150 g vaj, 100 g cukornak megfelelő édesítőszer (DW 1:4 negyedannyit használtam), fél rúd vanília, 1 tojásTöltelékhez és a díszítéshez: 500 g túró, túrótól függően 2-3 dl tejföl, 3 tojás, 1 citrom héja, vaníliás Nyírfacukor, 15 dkg cukornak megfelelő édesítőszerA tésztához a hozzávalókból linzertésztát gyúrók, fóliába csomagolva hűtőben kb 20 percig pihentetem.Kinyújtom a tésztát,  egy nagyobb kiszúróval köröket szaggatok, majd a kivajazott, kilisztezett kosárkaformákba simítom.A töltelékhez a túrót bekeverem a tejföllel a tojássárgájával  a citrom héjjával és a vaníliás Nyírfacukorral, valamint az édesítőszer felével 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-18 percig sütöm.Kiveszem a sütőből és hagyom hűlni, rákenem a lekvárt a tetejére, a maradék édesítővel a tojásfehérjét habbá verem, habzsákba töltöm és apró habcsókokat formázok belőle és még 10-15 percig sütöm, amíg kicsit megbarnul.(nem minden édesítőszer barnul be, így az időt is figyeld közben)