Sajttorta almakaramellel, illatos mandulaszórással

  • 2016.05.29.
  • 7

Valami gyors sütin törtem a fejem a vasárnapi ebéd mellé, aztán egyszer csak beugrott, hiszen van még egy kevés almakaramell a hűtőben, amit még múlt héten a sokadjára készített Tarte Tatinhoz csináltam és a vaníliaagyira csorgattam. Mivel most valami túrós sütit kívánt az én drága férjem, klasszikus sajttortát csináltam, mellé járt a fincsi karamell, na meg egy kevés pörkölt mandula, hogy egy kis roppanós is legyen benne. Nekünk ezzel a változattal is nagyon bejött a sajttorta. Hozzávalóka tésztához: 140 g kekszmorzsa (most Korpovit zabkekszet használtam), 150 g olvasztott vaja krémhez: 250 g túró, 450 g natúr sajtkrém, 2 ek. liszt, 3 tojás, 1/3 csésze tej, 1 teáskanál vanília kivonat,  (én negyedannyi természetes édesítőszert használtam), 1 citrom héja és fél citrom leveDíszítéshez: 1 l almalé (frissen préselt, vagy dobozosat használsz, akkor 100 %-os rostos változatot válassz), 100 g szeletelt mandulaElkészítése:A kekszmorzsával összekeverem a vajat, és egy 23 cm átmérőjű csatos tortaformába nyomkodom. A sütőt 190 fokra előmelegítem. A töltelékhez a a túrót simára keverem, majd hozzáadom a sajtkrémet és a többi hozzávalót is. Addig keverem, amíg teljesen homogén nem lesz. Gyorsabban elkészülsz vele, ha rúdmixerrel kevered el. A krémet a tésztára töltöm, majd kb. 45 perc alatt a sütőben készre sütöm. Miután a sütőt lezártam, fél órát pihentetem még.Az  almakaramellhez az almalevet egy lábosba öntöm és alacsony fokozaton kb 1 óra alatt karamellé sűritem, közben időnként megkevergetem.A mandulát száraz serpenyőben illatosra pirítom, vigyázz könnyen megéghet, csak kellemesen legyen pörkölt!Tálaláskor vékony sugárban ráöntöm az almakaramellt és mandulával megszóróm. Tízórainak már le is teszteltük, azt kell mondanom igazán fincsi lett.Ha marad egy kis almakaramell, jól záródó üvegben tárolva hűtőben 2-3 hétig is eláll.