Juhtúrós pogácsa " Sörkorcsolya a VB-hez

  • 2014.06.15.
  • 7

Gondoltam kihasználom a kellemes időt arra, hogy bekapcsolom a sütőt. Egy isteni túrós pogácsát készítettem úgy, hogy a recept szerinti túrómennyiség felét én juhtúróval oldottam meg.Mondanom se kell, hogy tűkön ültünk, amikor a sütőből már jött a pogi illata, de még sajnos várni kellett egy kicsit, hogy elkészüljön.Mivel úgy írja a recept, hogy kiszúrás előtt fagyasztóban kell pihentetni, fontos, hogy hidegen tegyünk be sütni, így az élesztőtől kicsit megemelkedik majd de nem lesz túl magas.További előnye a receptnek, hogy ugyan van benne élesztő, de nem kell keleszteni.Most akkor jöjjön a recept: Hozzávalók (kb. 70-80 db pogácsához): 25 dkg liszt, 25 dkg túró (fele juhtúró, fele tehéntúró), 20 dkg vaj, 0,25 dl tej, 2 csipet só, 1 dkg cukor, 1,5 dkg élesztő, 1 tojásElkészítése:A lisztben elkeverem a sót, majd a hideg vajat apró kockákra vágom és összemorzsolom, jöhet bele az áttört túró, majd a cukor és az élesztőt is belemorzsolom.A tejet a masszához öntöm, és sima masszává dolgozom, majd kinyújtom, és oldalról behajtogatom. Ezt háromszor megismétlem, majd kb 1 cm vastagra kinyújtom és fagyasztóba teszem dermedni kb fél órára.A tésztából 2-3 cm átmérőjű pogácsákat szúrok ki és tojással lekenem a tetejüket, 200 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel kb. 15 percig  aranybarnára sütöm.Jól sikerült, nagyon fincsi lett, igazi csipegetős pogácsa, ha elkezded, alig bírod majd abbahagyni.