Első próbálkozásom a Zila formával " Hortobágyi Zila torta

  • 2014.03.11.
  • 3

A múlt héten kezdődött a történetem, amikor is a Zila Cukrászda webshopjában, a http://www.zilacakemould.com/hu/ oldalon megrendeltem egy 8 szeletes kreatív tortaformát. Azért kreatív, mert annyi ötletem támadt, hogy mennyi mindenre tudom majd használni. Csak győzzem erővel megvalósítani a sok ötletet!Tegnap nagy volt az öröm, hiszen kopogtatott a futár, hozta nekem az én várva várt tortaformámat.Rögtön el is kezdtem gondolkozni rajta, mit csináljak benne először. Inkább sós, vagy valami édes finomság legyen?Ezúttal azt hiszem, hogy a sós győzött, mivel éhesek vagyunk, és ennénk is valamit vacsorára.Gondoltam milyen érdekes lenne egy ilyen formában elkészített Hortobágyi palacsinta. Vagyis kell készítenem valamilyen tésztaalapot, amit megtöltök a darált pörkölt hússal, majd a paprikás szafttal gazdagon nyakon öntöm.Mivel a palacsintatésztát töménynek tartom ilyen mennyiségben, inkább valamilyen levegősebb tésztát tudtam elképzelni hozzá.Kis kutakodás és variálás után megszületett az ötlet, hogy Graham liszttel készített tésztaalapot fogok készíteni.Hozzávalók a tésztához (8 szeletes Zila formához):5 tojás szétválasztva, só, 120 g liszt, 50 g vajHozzávalók a töltelékhez:Kb. 20 dkg pörkölt bőséges szafttal, 3 dl  natúr joghurt lecsepegtetve (kiváltható tejföllel vagy tejszínnel)Elkészítése:A tésztához a tojásfehérjét a sóval habbá verem, majd külön a sárgáját is habosra keverem. A sárgájához adom az olvasztott vajat (ne legyen forró), majd a fehérje hab harmadát, végül a lisztet és a többi fehérje habot is hozzákeverem, nagy mozdulatokkal, hogy össze ne törjem.A formát befújom a formaelválasztóval (a formához rendeltem, lehet, hogy vajjal ki lehet váltani, de gondoltam nem bízom a véletlenre, hogy sikerüljön a recept), majd beletöltöm a keveréket. Tömörítem, ez lényegében azt jelenti, hogy óvatosan az asztalhoz ütögetem a formát, hogy a tészta mindenhol egyenletesen elterüljön a formában. Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütöm.A sütőt lekapcsolom, de a formát a sütőben hagyom kicsit hűlni, addig elkészítem a tölteléket.A húst a pörköltből kiválogatom, majd aprítóban összedarálom. A szafthoz adom a joghurtot és egyenletesen elkeverem. Figyelj rá, hogy ne legyen forró a pörkölt, mert akkor a joghurtot összekapja. Ha tejfölt, vagy tejszínt használsz, akkor nincs ilyen probléma.A formát óvatosan leválasztom a tésztáról és egy tűzálló tálra helyezem, a lyukakba betöltöm a húst, majd leöntöm a szafttal, visszateszem a sütőbe átforrósítani.Tálaláskor még újabb adag szaftot adhatunk mellé, paprikacsíkokkal díszítem.Nagyon fincsi lett, tetszik a forma. Biztosan lesz még folytatása.

Címkék

Pizza, Quiche