Grúz töltött palacsinta avagy spenóttal, sajttal és dióval töltve

  • 2013.03.19.
  • 1


Azért Grúz, mert náluk igen kedvelt és népszerű páros a spenót és a dió. Valóban jól passzolnak egymáshoz, nyilván nem véletlenül szeretik. Nem kell megijedni a palacsintától, de nyilván nem édes verzióban kell elképzelni, lévén a töltelék sem édes. Jó ötlet lehet a maradék palacsinta újrahasznosításának is akár (mert ugye az ember lánya 3 darab palacsintát nem áll neki sütni).Hozzávalók: (ez egy max 2 személyes adag ebben a tálban)4 db nagyobb méretű palacsinta1 csomag mirelit spenót3 gerezd fokhagyma kb 4 evőkanál tej8 nagy szelet trappsita sajt, de nagyon izgalmas füstölt sajttal is (plusz reszelve egy nagy maréknyi a tetejére)3-4 evőkanál diósóolaj1 csapott evőkanál liszt A spenótot kiolvasztjuk,majd szűrőn lecsepegtetjük. Egy kevés olajat hevítünk, majd beletesszük a lisztet, rántást készítünk. Félrehúzzuk a tűzről és belenyomjuk a fokhagymákat is. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett spenótot és alaposan összekeverjük. Egy nagyon kevés tejet öntönk hozzá, majd forraljuk egy rövid ideig. Vigyázni kell arra, hogy ne legyen nagyon híg, mert akkor kifolyik majd a palacsintából.Az elkészült spenót pürét elosztva a palacsintákra kenjük, majd a sajtokat is rátesszük és felcsavarjuk őket egyesével. A palacsintákból a tál méretéhez megfelelő "magasságú" darabkákat vágunk és kiolajozott vagy vajjal kikent hőálló tálba állítjuk őket szorosan egymás mellé.A tetejére sajtot reszelünk (én házi füstölt sajtot használtam, ami kevésbé olvad) és a kissé összetört dióval is megszórjuk.Előmelegített sütőben összesütjük.