A tökéletes hagyományos zserbó

  • 2020.01.31.
  • 2

Életem első zserbóját sütöttem, de azt hiszem nem utoljára, mert mindenki nagyon megdicsérte. Hozzávalók:60 dkg liszt30 dkg vaj (margarin)2 evőkanál tejföl 2 dl tej1 ek cukor2,5 dkg élesztő3 tojássárgája1 kk sóTöltelékhez:800 g baracklekvár30 dkg darált dió10 dkg porcukor2 cs vaníliás cukor 1 bio narancs vagy citrom reszelt héjaCsokimáz:5 evőkanál kakaópor5 evőkanál porcukor8 evőkanál forró víz8 dkg vaj2 ek citrom leve
Elkészítése:
A liszthez morzsolom a
kockára darabolt hideg vajat, hozzáadom a sót, a tojássárgákat, cukrot, hideg tejben elkevert élesztőt és alaposan összegyúrom.Lemérem és 4 egyenlő részre osztom. Letakarva hideg helyen pihentetem 30-60 percig. Közben elkészítem a tölteléket. A darált dióhoz keverem a cukrokat, citromhéjat reszelek bele.A lekvárt és a diótölteléket is három részre osztom.Kinyújtom az egyik tésztagolyót. Én úgy csinálom, hogy két db (25*35 cm) tepsi méretű sütőpapírt vágok és az egyiken nyújtom ki a tésztát, így biztos akkora lesz, hogy belefér a tepsibe. A sütőpapírral rakom a tepsibe. A lapot megkenem a lekvár harmadával és rászórom a dió harmadát.A következő lapot a másik kivágott sütőpapíron nyújtom ki, belefordítom a tepsibe és lehúzom róla a papírt. Ezt is ugyanúgy megkenem a töltelékekkel, majd a harmadik lapot ugyanígy, majd lekenem a maradék töltelékkel.Végül a negyedik kinyújtott lapot is rárakom. Villával megszurkálom, begyújtom a sütőt és 180 fokon kb. 35-40 percig sütöm.Mikor kihűl elkészítem a csokimázat a tetejére. Vízgőz felett összekeverem a hozzávalókat, összemelegítem, 2 evőkanál citromlevet a végén teszek bele.Végül szépen a süti tetejére simítom.Hagyom pár órát, hogy jól megdermedjen a csokimáz, csak úgy lehet szépen szeletelni.