Paradicsomos húsgombóc

  • 2015.08.12.
  • 4

Bevallom én egy ideig nem szerettem a paradicsomos húsgombócot, sőt családom sem igényelte, így sokáig nem is készítettem. Kolléganőm egyik nap olyan jóízűen eszegette, hogy elhatároztam másnap ebédre én is elkészítem. Egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom, azóta egyik kedvenc ételünk lett.Hozzávalók:50 dkg darált hús15 dkg rizs2 tojássóbors1 l paradicsomlé /lehet házi is)2-3 ek liszt (teljeskiörlésű)kókuszolajcukor (nyírfacukor)Először a rizst főzöm meg, de csak félkészre, mert a hússal együtt még úgy is főni fog a paradicsomszószban. Kevés olajat felforrósítok, ráöntöm a rizst, sózom, átforgatom, majd hozzáadok ugyanannyi vizet, mint amennyi a rizs volt. Takarékon, fedő alatt addig főzöm, amíg az összes vizet magába szívja. Ekkor félre teszem, hűlni hagyom.A húshoz adom a tojásokat, sózom, borsozom és hozzákeverem a már hideg rizst.
Ezután elkészítem a rántást. Ehhez kb. 0,5 dl kókuszolajat felmelegítek, a lángot takarékra veszem, szórok bele egy csipet sót és fokozatosan hozzáadom a lisztet.Egyszerre csak egy kanállal szórok bele, majd elkeverem. Ha ez megvan, akkor hozzáadom a következő kanállal.Ha az összes liszt belekerült és már pirult egy kicsit beleöntöm a paradicsom levet és felöntöm még kevés vízzel (kb annyival, hogy majd ellepje a paradicsomszósz a húsgombócokat). Összekeverem és már rakom is bele a gombócokat.
Ha az összes gombóc benne van a lábasban még után ízesítem, majd lefedem és kis lángon kb. fél óra alatt készre főzöm. Néha érdemes egy kicsit megrázogatni, hogy a gombócok le ne ragadjanak.Végén adok hozzá cukrot.