Madártej sütőben készült habbal

  • 2015.08.21.
  • 2

Nagyon szeretjük a madártejet, de nem sűrűn készítettem eddig, mert valahogy macerásnak találtam a fehérje habot elkészíteni - sőt sokszor összeesett, amikor kiszedtem a meleg tejből.Nem rég halottam a sütőben készült habról és mivel családom vasárnap délutáni desszertnek madártejet kért gyorsan ki is próbáltam ezt a változatot.Nagyon jól sikerült, nem esett össze a hab és sokkal finomabb, mint a tejben kifőzött változat.Azt hiszem maradok a madártej készítés ennél a verziójánál, bár jónak mondják a mikróban készített habot is, legközelebb kipróbálom.Hozzávalók:1 l tej5 db tojás6 ek cukor (vagy ugyanennyi nyírfacukor)1 lapos ek vaníliás pudingpor1 vanilia cukor
A tejet odateszem forrni. A tojásokat szétválasztom, a tojássárgájához hozzáadok 3 ek cukrot és addig keverem, amíg kissé fehéredni kezd. Belekeverem a vaníliás pudingport is.Mikor jól elkevertem a meleg tejből öntök hozzá, összevegyítem, majd a többi tejhez keverem és lassú tűzön főzöm, közben habverővel kevergetem. Akkor jó, mikor egy kicsit sűrűsödni kezd. A végén teszem bele a vaníliás cukrot.Tűzről leveszem és kis tálkákba adagolom, hűlni hagyom.Közben a sütőt begyújtom és 200 C fokra előmelegítem.A tojásfehérjéhez egy kk citromlevet teszek és jó keményre felverem. Mikor már majdnem jó hozzáadok 3 ek. cukrot és együtt verem még legalább 2 percig.Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és a habot rákanalazom. Előmelegített sütőbe rakom és kb 3-5 percig sütöm. Sütés közben többször nézzünk rá, akkor jó, mikor a teteje egy kicsit megkapódik.Kiszedem és a tálkákba szedett madártejre adagolom.Ha már annyira kihűlt, hogy hűtőbe rakhatjuk, érdemes, mert úgy az igazi finom, ha teljesen kihűlt.

Címkék

Desszertek