Mandulás, citromos linzerkarikák

  • 2014.12.19.
  • 4

Hamarosan itt a karácsony, már elkezdődött a nagytakarítás, bevásárlás és persze a sütkérezés ideje.Ezeket a finom linzerkarikákat az ünnepek előtt ki lehet sütni, dobozban tárolva sokáig eláll. Nálunk, hogy az ünnepeket megérje jó helyre el kell raknom.A jól bevált alaprecept alapján készítem 1:2:3 arányban. Egyszerű, gyorsan elkészíthető, kezdőknek is ajánlom.Egy ideje kihagyom a tojást belőle, mert egy alkalommal tojásra allergiás kislánynak kellett készítenem és egyáltalán nem érződött a hiánya.
Hozzávalók:30 dkg liszt20 dkg margarin10 dkg porcukor1 kk szódabikarbóna fél citrom leve és héja 1 cs vaníliás cukor1 tojássárgája (nem fontos)szeletelt mandula a díszítéshez10 dkg-nyi lekvárElőször összekeverem a lisztet, porcukrot és szódabikarbónát. Hozzáadom a citrom levét, reszelt héját. Rámorzsolom a margarint és jól összegyúrom. 2-3 mm vékonyra kinyújtom, linzer szaggatóval kiszaggatom.
Előmelegített sütőben 160 fokon kb. 10 perc alatt megsütöm, nem kell nagyon megsütni, épphogy egy kis színt kapjon.Mikor kihűltek a teli karikákat lekvárral megkenem, a lyukasakat a tetejére helyezem. Szeletelt mandulával díszítem, vaníliás porcukorral meghintem.