Florentin szelet

  • 2012.12.26.
  • 6

Eddig nem ismertem a Florentin szeletet, most sütöttem meg először, de azt hiszem nem utoljára.
Mutatós, egyszerű elkészíteni, lezárt dobozban tárolva egy hétig is nagyon finom marad. Egyedi ízvilágával karácsonyra, szilveszterre, de más alkalomra is ideális sütemény. A recept eredetileg Lajos Mari 66 karácsonyi édesség könyvéből való.
Hozzávalók a tésztához:30 dkg liszt1 kk sütőpor1 csipet só18 dkg vaj vagy margarin9 dkg porcukor1 tojás
1 cs vaníliás cukorHozzávalók a mandulás krémhez:1,25 dl tejszín5 dkg vaj5 dkg méz5 dkg porcukor10 dkg kandírozott gyümölcs (narancshéj, citromhéj, cseresznye)15 dkg mandulaforgácsDíszítéshez 10 dkg csokoládé + 2 ek olaj Először az omlós tésztát készítem el. Gyorsan dolgozom, hogy a kéz melegétől a margarin ne olvadjon meg.
A lisztet összekeverem a sütőporral, sóval, belemorzsolom az apróra felkockázott margarint. Hozzáadom a cukrot, tojást, vaníliás cukrot és gyors mozdulatokkal összegyúrom.
Cipót formálok belőle, fóliába csomagolom és fél óráig hűtőben pihentetem.
.A cukrozott gyümölcsöt ha nem elég apró, összevágom. A mézet, a cukrot, a tejszínt és a vajat összeforralom, belekeverem a mandulát és a kandírozott gyümölcsöket. Félreteszem hűlni.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Sütőpapírból kivágok egy gáztepsi nagyságú lapot (az enyém 27x38 cm-es). Ráhelyezem a tésztát, betakarom egy másik sütőpapírlappal, és kinyújtom. A sütőpapírral együtt körbeszabom, majd ráhúzom a tepsire, a felső sütőpapírlapot eltávolítom.
.
Egyenletesen megkenem a mandulás keverékkel, és kb 10-15 percig sütöm.
A tepsiben hagyom kihűlni, majd vonalzó segítségével 2x5 cm-es darabokra vágom.
Felolvasztom a csokoládét, hozzáadom az olajat és a szeletek mindkét végét belemártom. Rácson hagyom megszáradni.

Hiába kerestem, nem találtam olyan kandírozott gyümölcsöt, amilyet az eredeti recept ír, ezért mediterrán mixet vettem. Ebben görög mazsola, ribizli, narancshéj és citromhéj van. Nagyon finom lett ezzel is.