Meleg almaleves

  • 2012.03.15.
  • 3

Frank Júlia receptje, még abból az időből, amikor a Nők Lapjában jelentek meg lefűzhető formában ételei, én pedig lelkes, kezdő háziasszonyként gyűrűs noteszben gyűjtöttem össze őket. Ez a leves hamar elkészül és a lányaim akármekkora tányérral kapnak, mindig repetáért kiabálnak, éppen ezért az eredeti mennyiségeket megduplázva készítem. Most is így írom. Kb 7 nagy almát meghámoztam, kicsumáztam és kockákra vágtam. Egy fazékba 4 evőkanál zabpelyhet tettem, beledobtam 3 rúd fahéjat és egy kávéskanál őrölt fahéjat. Ezt aztán felöntöttem 8 dl vízzel és 10 percig főztem. Ezután beletettem az almadarabkákat és felöntöttem 1 liter tejjel. Az újraforrástól számított 5 percig kis lángon forralom, majd kiszedem a fele mennyiségű almadarabokat és 4 dl tejföllel és egy citrom levével együtt összeturmixoltam. Ezt a masszát azután visszatettem a levesbe és cukorral, sóval ízesítettem. Kicsit még felforraljuk kevergetve majd melegen tálalhatjuk (de biztosan hidegen is finom). Egyébként a zabpehelytől válik kicsit különlegesebbé ez az almaleves. Finom.