Darált húsos karfioltorta

  • 2012.01.14.
  • 7

Ha megkérdeznék melyik a kedvenc zöldségem, amiből szívesen főzök, rávágnám, hogy a karfiol. Már megvenni is gyönyörűség, kiválasztani a zöldséges pultról a legszebbet, amelyiknek a legfehérebbek a kicsattanó virágjai.Ha megkérdeznék melyik a kedvenc gasztronómiai témájú web oldalam, rávágnám azonnal, hogy a Kifoztuk.hu. Már lapozgatni is gyönyörűség pedig "csak" virtuálisan lehet. A lapozgatásnak ugyanis van hangja, olyan papírcsörgős, mintha igazi lenne. Könnyen kezelhető, felhasználóbarát és attól hiteles, hogy válogatott gasztrobloggerek kipróbált receptjei olvashatóak benne. Ráadásul olyan gyönyörűséges képekkel van az egész elénk tálalva, hogy azonnal kedvet kapunk az ételek elkészítéséhez, még akkor is ha úgy terveztük nem megyünk aznap a konyha tájékára sem. Az októberi számban találtam meg ezt a karfiolos receptet, amit Ottis, az ismert erdélyi gasztroblogger osztott meg az olvasókkal és ami pont megfelel a "gyorsan valami finomat és mutatósat" kritériumoknak. Sokszor főztem már meg. Kedvenc lett belőle.Darált húsos karfioltortaHozzávalók: 1 fej karfiol, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kevés olívaolaj, 50 dkg darált hús, 30 dkg sajt, 1 dl tejföl, 1 tojás, pirospaprika, só, bors.A karfiolt rózsáira szedtem, és sós vízben nem túl puhára megfőztem. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágtam és forró olajon megpirítottam. Hozzáadtam a darált húst, és jól átsütöttem. Közben pirospaprikával, sóval, borssal fűszereztem. A húst egy kerek tortaformába tettem, de akár egy kör alakú jénaiba is belesimíthatjuk. A sajt felét felszeletelve a húsra fektettem. A tejfölt a tojással elkevertem, sóztam, borsoztam és a sajtra öntöttem. Ráraktam a karfiolrózsákat, és a tetejét megszórtam a maradék reszelt sajttal. Előmelegített légkeveréses sütőben, 30 percig sütöttem.Párolt rizst vagy valamilyen salátát és savanyúságot szoktunk enni hozzá.

Címkék

Karfiol Darálthús