Egy valóban kis "kis"- Quiche Lorainne

  • 2011.07.03.
  • 1




Méghozzá a mini változat, azaz fogtam egy kész levelestésztát (tudok ám nulláról, lisztből, vízből is készíteni de most nem volt időm ezzel pepecselni). Kiterítettem és kb 10 cm átmérőjű köröket szaggattam egy pohárral belőle. A muffinformát kivajaztam, a sütőt előmelegítettem.
A szalonna kockákat megpirítottam, kiolvasztottam. Egy tálban 2-3 tojást, 1 kis pohár tejföllel, reszelt sajttal, sóval (csak óvatosan, mert a szalonna is sós), borssal ízesítettem.
A tésztakarikákat a muffinforma mélyedéseibe tettem, úgy, hogy legyen egy kis pereme. Picit az oldalához nyomkodtam és megszúrkáltam villával. Ebbe öntöttem a tojásos, szalonnás keveréket és így sütöttem kb 20 percet.

Könnyedén kijönnek a formából a kosárkák és könnyen fogyasztható salátával vagy annélkül. Férjem szerint ez igazán rapid vacsi, mert rekord sebességgel tüntettük el. Bezzeg a franciák, megadták volna a módját, borozgatva, hosszan üldögélve fölötte.

Póréhagyma karikákat vagy sonkát is lehetett volna a szalonnával együtt pirítani de nekem most nem volt itthon egyik sem.

Ja és ha mégsem kis kosárkákat akarunk gyártani, mehet a pite formába a klasszikus módon majd szeletelve tálalva.




Azért leírom hogyan készül házilag a tészta ha nincs kéznél félkész:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojássárgája
1 nagy csipet só
kb. fél deci hideg víz

Az így összeállított tésztát illik pihentetni hűtőben. Ezen kívül vaksütést is ajánlatos alkalmazni, de én nem szoktam, egyszerűen kipukkasztom a hólyagokat és ezután öntöm bele a masszát az elősütött tésztába.

Címkék

Quiche Francia