Cukkinikrém- Crema di zucchine
- 2011.07.04.
- 2
Ha már unod a padlizsánkrémet...
Dél-toszkán vagyis olasz recept. Főzőiskolában tanultam. Pofonegyszerű előétel és annyira, de annyira finom, hogy ellennék csak ezen egy hétig.
Hozzávalók (4 fő részére):
- 60 dkg cukkíni (ez kb. 3 szál cukkínit jelent)
- 2 dkg vaj
- 5-10 dkg lágy krémsajt, vagy 2 evőkanál majonéz
- 0,5 dl húsleves alaplé (esetleg kockából)
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag petrezselyem vagy szárítottból egy evőkenálnyi
- só, bors
Elkészítés:
A hagymát és a cukkínit megtisztítjuk, és felszeleteljük. A cukkíni karikákat félbevágom és az így kapott félköröket besózva állni hagyom egy kicsit, mert így gyorsabban párolódik meg. A fokhagymát szintén felaprítjuk.
Egy serpenyőben olajat/vajat hevítünk (én mindkettőt teszek az edénybe), beleszórjuk a hagymát, megdinszteljük, majd hozzádjuk a fokhagymát és a cukkínit. Kb. 10-15 percig lassú tűzön pároljuk, amíg meg nem puhulnak – néha megkevergetjük. Felöntjük ici-pici húslével és további pár percig főzzük. Sűrű főzelékes állagú maradjon.
Levesszük a cukkínit a tűzről. Picit visszahűtjük, majd sajtkrémmel vagy vajkrémmel, vagy majonézzel alaposan összemixeljük. Apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk.
Tálba rakjuk, hagyjuk kicsit kihűlni.
Enyhén pirított kenyérrel vagy friss baguettel fogyasztjuk.
A szerzőről
Nem kell mindig kaviár...