Francia pórékrémleves
- 2011.02.09.
- 8
Még időben vagyok ezzel az alapvetően téli levessel, hiszen csak most kezdődött a farsang és tavaszig vár még ránk egy két hideg nap. No akkor jön jól ez a pofon egyszerű leves, aminek én speciel nem tudok betelni az ízével, bársonyos állagával.
Még a Chefparade főzőiskolában tanultam évekkel ezelőtt, azóta nagy kedvenc.
Hozzávalók :
2 evőkanál vaj
2 nagy poréhagyma
2db burgonya, ízlés szerint 2 répa és 1 kisebb fehérrépa
opcionálisan 1-1,5 dl tejszín
kevés zöldségalaplé
só
bors
Elkészítés:
A hagymát és ez esetleges egyéb zöldségeket karikákra vágjuk, miután
alaposan átmostuk. (Tipp: a póréhagymát úgy lehet a legegyszerűbben és legalaposabban megmosni ha hosszában két irányból bevágjuk, ekkor pálma szerűen kinyílik és alaposan megmoshatjuk belül. )Vajon jól lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk.
Ezután adjuk hozzá a burgonyát is, átforgatjuk a krumplikockákat is a forró
zsiradékban. Alaplével és/vagy tejszínnel felöntjük és lassan összeforraljuk.
(Alaplével többet, tejszínnel kevesebbet forrjon!)
Fogjuk a turmixgépet, és elkezdjük a zöldségeket pépesíteni.
Sózzuk, borsozzuk.
Opcionális: sajtot, kecske sajt, vagy parmezán reszelünk a tetejére vagy levesgyönggyel fogyasztjuk.
VAGY a sajtropogóst, amit sajnos nem emlékszem melyik kedvelt gasztro blogban láttam először de azonnal megszerettem és el is készítettem. Reszelt kemény sajtot(én trappistát használtam, mert ez volt itthon) halmozok sütőpapírra, egymástól elég nagy távolságra, mert ha sül kilapul és könnyen összeérne. Meleg sütőbe tolom és pirosra sütöm. Kicsit hagyom hogy kihűljön, ekkor megkeményedik és lapáttal a leves tetejére csúsztatom.
A szerzőről
Nem kell mindig kaviár...