Kókusztejes lencsecurry

  • 2018.02.26.
  • 6

Bőszen fejlesztem a böjti zöldség-repertoáromat és közben (sokadszorra) rájövök, hogy milyen inspiráló a hús kizárásával főzni. Most például mindenképpen lencsét szerettem volna enni, szaftosan és forrón, kókusztejjel. Volt itthon egy édeskrumpli is, így hamar kialakult ez az egyszerű, fűszerezése miatt mégis izgalmas, nagyon finom egytálétel, amihez remekül passzolt az előző nap sütött lepénykenyér.Recept:250 g beluga, vagy puy lencse1 fej hagyma2 gerezd fokhagyma2,5 centis friss gyömbér1 nagy édeskrumpli400 ml kókusztej3 evőkanál olaj1 teáskanál kurkuma1 teáskanál egész római kömény1 teáskanál őrölt korianderfél teáskanál barna mustármagfél teáskanál curry fűszerkeverékpár csepp frissen facsart citromlésóA lencsét megmossuk, kétszeres vízben 15 percig közepes lángon főzzük, leszűrjük.A hagymát negyedekbe vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük.Közepes lábasba öntjük az olajat, megpároljuk benne a hagymát. Rátesszük az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, a római köményt és a mustármagot, közepes lángon egy-két percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a többi fűszert is: kurkumát, koriandert, curryt. Ezekkel is elkeverjük, majd felöntjük a kókusztejjel. Beletesszük az előzőleg meghámozott és kockákra vágott édeskrumplit, sózzuk és még annyi vizet öntünk rá, hogy a folyadék ellepje a zöldséget. Lefedve 15-20 perc alatt puhára főzzük. Végül hozzákeverjük az előfőzött lencsét, még két-három percig főzzük, citromlével és ha szükséges, még sóval ízesítjük.Lepénykenyérrel tálaljuk.A lepényhez ezt a receptet használtam:
http://kovaszlabor.blog.hu/2017/09/25/lepeny_reggelire#more12895930