Kombinált kompót

  • 2018.01.09.
  • 8

Első újévi receptemben szerényen gondolkodom. Pár darab puhulóban lévő almában, kevés aszalványban. A nagy ünnepi dőzsölés után jól esik most alig vásárolni és az itthoni készletekből gazdálkodni. Például kompótot főzni.A kompót számomra az egyik legotthonosabb étel, ha létezik ilyen fogalom. Anyukánk főzi nekünk, amikor betegek vagyunk, nagymamánknál mindig van belőle egy kis fazékkal és csak úgy bele lehet kanalazni. A legjobb rész pedig, amikor kiihatjuk a már gyümölcsök nélküli levet!Nem is lehet/érdemes sokat variálni rajta, én is csak annyit tettem most, hogy jóféle aszalványokkal kevertem a téli almát. Koncentrált ízükkel gazdagították, cukortartalmukkal édesítették a kompótot, utólagos édesítésre alig volt szükség.Azért egy kis kísérletezést is megengedtem magamnak: forró olívaolajon egy szelet friss gomolyasajtot sütöttem, pici mézet csurgattam rá - ezzel és a karácsonyról maradt összetört mézeskaláccsal ettem a langyos, leszűrt kompótot. Mit mondjak, így sem volt rossz!Recept:2 alma4-5 db aszalt alma4-5 darab aszalt körte2 db aszalt fügefél (Meyer) citrom levekis darab friss gyömbérfél rúd fahéj1 db babérlevél3 db szegfűszegpár szál friss kakukkfűcsipet sóbarna nádcukor, vagy méz ízlés szerint (3-4 teáskanál)Az aszalt gyümölcsöket kisebb fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, főzni kezdjük. Hozzáadjuk a fűszereket és a sót. 5 percig főzzük.Közben megpucoljuk és feldaraboljuk az almát, azt is a fazékba tesszük. Ráfacsarjuk a citromlevet és ha szükséges, vizet is öntünk még hozzá, de csak annyit, hogy éppen ellepje a gyümölcsöket. Hozzáadjuk a cukrot, vagy mézet is, de közben kóstolgassuk, nem jó, ha túl édes és az aszalványok eleve édesek.Körül-belül 8 percig főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak.