Fűszeres mézeskenyér

  • 2017.10.25.
  • 4

Tudom, kicsit korai, de elkezdtem vágyni a karácsonyi illatokra. Süteményekre, gyertyafényre, nagy sétákra a hidegben, forró teára idebent. Úgyhogy kerestem is egy megfelelő receptet, ami mézes, illatos és teázáshoz ideális.A franciák mézeskenyerére esett a választásom, pain d' epice a neve. A név találó, valóban inkább kenyér, mint sütemény. Nagyon egyszerű, nagyon mézes és ideálisan fűszeres, ami a mellette, vagy vele együtt fogyasztott egyéb finomságoktól kel életre igazán. Például a már említett ízletes teától, langyos
és nem túl édes kompóttól. De hallgathatunk nyugodtan az ínyenc franciákra és együnk hozzá érett sajtokat, liba/kacsa pástétomot párolt gyümölccsel -
fantasztikus összhatás, bármilyen szokatlanul is hangzik.A maradékot mindig gondosan csomagoljuk be, így sokáig játszadozhatunk a különböző kísérőkkel, soha nem lesz unalmas. Mint egy jó kenyér.
Recept:450 g finomliszt60 g rozsliszt2 és fél teáskanál szódabikarbónafél teáskanál sómásfél teáskanál őrölt gyömbérmásfél teáskanál őrölt fahéjkéshegynyi frissen reszelt szerecsendiókéshegynyi frissen őrölt bors55 g vaj340 g méz1 narancs reszlet héjafél citrom reszelt héja1 tojás240 ml vízA sütőt előmelegítjük 180 fokra.Egy tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sót és a fűszereket.A vizet lfelmelegítjük egy lábasban, hozzáadjuk a mézet és a vajat. Összeolvasztjuk, de nem főzzük.Belereszeljük a narancs és a citrom héját.Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felvert tojást, majd konyhai robotgéppel, vagy kézi keverőkanállal fokozatosan eldolgozzuk a lisztes keverékkel.Kivajazunk és lisztezünk egy 30x13 cm-es, vagy ehhez hasonló méretű sütőformát. Belesimítjuk a tésztát, sütőbe tesszük és körül-belül 60 percig sütjük. Akkor jó, ha a közepébe szúrt hústűre már nem ragad a tészta.Kivesszük a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Címkék

Édesség Méz