Édesköményes biscotti eperszósszal

  • 2017.06.07.
  • 5

A biscottit (vagy cantuccinit) lehet mártogatni és ezzel nálam már nyert ügye van. Nem csak hogy lehet, kell is! Elsősorban és autentikusan borba, mégpedig édesbe, de ehhez a hagyományhoz nem kell olyan szigorúan ragaszkodni - a száraz bor ízét is kiválóan magába szívja ez a hálás sütemény.Az eperszósz teljes mértékben szakít a tradíciókkal, de csodálatosan passzol a mandulás, édesköménymagtól pikáns ropogós szeletekhez, egyszerűen mennyei!Ha pedig elfogy az eper, marad a bor, így jártunk...Recept:Édesköményes biscotti:215 g lisztfél teáskanál sütőpor215 g cukorfél teáskanál édesköménymagcsipet só2 tojás1 tojás sárgája1 és fél teáskanál vanília esszencia175 g egész, héjas mandulaElőmelegítjük a sütőt 180 fokra. A mandulát egy darab alufóliára terítjük és a sütőben 7-8 perc alatt megpirítjuk. Hűlni hagyjuk, majd vágódeszkán éles késsel egy kicsit megvágjuk.A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, az édesköménymaggal és a mandulával.A két tojást és a tojássárgáját keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliaesszenciát, majd kézi habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, spatulával jól összekeverjük.Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A tésztát két egyenlő részre osztva a tepsire tesszük egymástól 5-7 centire. Spatulával mindkét tésztafélből körül-belül 10 cm hosszú, 5 cm széles tömböt formázunk, tetejét nedves kézzel, vagy spatulával elsimítjuk. A tészta nem túl stabil, nem kell megijedni, a viszonylag szabályos téglalap forma sütés közben meg fogja magát tartani.Sütőbe tesszük, 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, 10 percig hűlni hagyjuk, majd vágódeszkán éles késsel másfél centis szeletekre vágjuk. A szeleteket vágott felükkel egymás mellé fektetjük a tepsin és visszatesszük a sütőbe, amit időközben 160 fokra állítottunk. Még 20 percig sütjük, amíg a szeletek aranyszínűek lesznek. A sütési idő felénél meg is fordíthatjuk egyszer a szeleteket, hogy egyenletesen süljenek.A sütőből kivéve tepsin hagyjuk kihűlni, majd jól záródó dobozban tároljuk.Eperszósz:300 g eper2 evőkanál barna nádcukor4 szem szegfűszeg1 evőkanál narancslikőr (Grand Marnier, Cointreau)Az epret megmossuk, megpucoljuk, félbe, negyedekbe vágjuk, botmixerrel pürésítjük. Lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a szegfűszeget, közepes lángon 5 percig főzzük, amíg kicsit besűrűsödik és fénye lesz. A végén hozzáöntjük a likőrt, még egyszer átkeverjük. Ritka szövésű szűrőn árszűrjük.A biscottit eperszószba mártogatva fogyasztjuk.