Cukkini relish

  • 2017.05.31.
  • 8

A relish nagy gyűjtőfogalom. Az egyszerű uborkasalátától, a grúz ajikáig, a mexikói salsától a szerb ajvárig minden savanyúságot, zöldség- és/vagy gyümölcs alapú szószt nevezhetünk relishnek. Az indiai eredetű és fűszerezésű édes-savanyú chutney-t is a relishek közé soroljuk. Amilyen nagyvonalú ez a definíció, olyan szerteágazó a felhasználása ezeknek a fűszeres kiegészítőknek. Izgalmassá tehetjük velük a legegyszerűbb szendvicset, hamburgerek mellé, húsokhoz, halakhoz, rizshez, egytálételekhez kitűnő ízesítő.Az alábbi cukkini relisht fűszerezése alapján chutney-nak is nevezhetnénk, de most már maradok a relishnél, mint nagyobb halmaznál...Recept:700 g zsenge cukkini (3-4 db)5 gerezd fokhagyma1 ujjnyi gyömbér1 friss chilipaprika200 g koktélparadicsom1 teáskanál egész római kömény1 teáskanál barna mustármag1,5 teáskanál fekete hagymamag (nigella)2 evőkanál olívaolaj120 g cukor1,5 dl alma-, vagy fehérbor ecet1 mokkáskanál chilipehely1 teáskanál kurkuma1 csillagánizs2 teáskanál sóA cukkinit megmossuk, végeit levágjuk. Hosszában félbe, majd fél centis szeletekre vágjuk.A gyömbért meghámozzuk,
a fokhagymával és a chilivel együtt apróra vágjuk.A koktélparadicsomot négy részre vágjuk.Egy közepes méretű lábasba tesszük az olívaolajat, felhevítjük, beletesszük a római köményt, a mustármagot és a fekete hagymamagot. Addig hevítjük a magokat, amíg elkezdenek kipattogni - ez körül-belül egy perc.Ekkor alacsonyra állítjuk a hőfokot és hozzáadjuk a felaprított gyömbért, fokhagymát, chilit és egy-két percig kevergetve főzzük.Elkeverjük benne a cukkinit és a paradicsomot, majd hozzáadjuk a cukrot és az ecetet is. Felforraljuk és tovább ízesítjük a chilipehellyel, kurkumával, csillagánizzsal és a sóval.Időnként megkeverve egy órát főzzük, amíg besűrűsödik. Ha szükséges még sózzuk, esetleg savanyítjuk, vagy ha még csípősebb ízre vágyunk adunk hozzá chilipelyhet.Melegen, vagy langyosan a legfinomabb.Zárható edényben a hűtőben egy hétig eláll.