Pirított mandulás narancstorta

  • 2017.03.05.
  • 9

Tunéziai narancstorta címen találtam ezt a receptet, de szerintem a narancs íze mellett a torta erőteljes és jellemző ízét a pirított mandula adja. Nagyon finom, nagyon egyszerű, nagyon időszerű.Recept:100 g egész, hámozatlan mandula60 g zsemlemorzsa (lehetőleg házi)1,5 teáskanál sütőpor170 g barna nádcukor160 ml olívaolaj4 tojás1 narancs reszelt héja és levefél lime (vagy citrom) reszelt héja és levecsipet só2 egész szegfűszeg1 rúd fahéjdatolya, vérnarancs és gránátalma a tálaláshozA sütőt előmelegítjük 180 fokra.A mandulát sütőlapra tesszük és 8 percig pirítjuk. Hagyjuk kihűlni, majd késes robotgépben megdaráljuk.Az őrölt mandulát keverőtálban összekeverjük az átszitált zsemlemorzsával, a sütőporral, a cukorral és a csipet sóval.Egy másik tálban összekeverjük a tojásokat, az olívaolajat és a narancs- és lime-, vagy citromhéjat.Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk (csak az alját) egy 22 cm átmérőjű tortaformát. Beleöntjük a masszát és a forró sütőben 40 perc alatt megsütjük.20 percig pihentetjük.Közben a narancs és a fél lime (vagy citrom) levét, a fahéjat, szegfűszeget és két evőkanál cukrot kis lábasban addig főzzük, amíg a cukor felolvad és egy kissé besűrűsödik.A félig kihűlt tortát tálra csúsztatjuk, villával, vagy hústűvel sűrűn megszurkáljuk, evőkanállal óvatosan rácsurgatjuk a szirup felével.A szeletekre vágott tortát filézett, vagy karikákra vágott vérnaranccsal, datolyával, gránátalmával fogyasztjuk és még locsolunk rá kevés szirupot.Russell Moore - Allison Hopelain: This is Camino című könyve alapján.