Tőkehal miso-pasztával zöldségágyon "en papillote"

  • 2015.02.05.
  • 7

Itt most sok minden összejött. A színes répák, amik csodás aláfestést nyújtottak. A finom, friss tőkehal, ami előírás-szerűen lemezesen omlott a rövid sütést követően. A miso-paszta, amit végre sikerült beszereznem, hogy tudjak miso-levest főzni, meg hát ilyen finomságokra használni. (Merthogy a miso igazi umami-bomba, tökéletesen alkalmazható fűszerpácként nemcsak halhoz, hanem húsokhoz, zöldségekhez is. Nem olcsó, de lehet vele spórolósan bánni, érdemes otthon tartani.)A dolgok ilyetén való együttállása az én gondolataimban sütőpapírért kiáltott, hogy azonnal csomagoljam be őket így együtt, pillangóformára, vagy amire sikerül, süljenek meg és legyen nekünk szép színes ebédünk.Recept:személyenként 20-30 dkg tőkehal filé2-3 teáskanál miso-paszta (Ázsia-boltban, Culinarisban kapható, interneten rendelhető)1 kis édeskömény gumó1-1 színes sárgarépa (lila és világossárga), vagy egyszerű sárgarépa1 csokor újhagyma2-3 evőkanál olívaolajkis csokor petrezselyemsó, frissen őrölt borsA sütőt előmelegítjük 200 fokra.A halat sózzuk, borsozzuk, megkenjük a miso-pasztával.Az édeskömény két végét levágjuk, külső, elszíneződött rétegét lefejtjük, félbe vágjuk, vékonyan felszeleteljük. A répákat meghámozzuk, szintén felszeleteljük, csakúgy, mint a hagymát, a zöld részével együtt.Egy darab sütőpapír nagyjából közepére egy evőkanál olívaolajat öntünk, ráteszünk pár szelet édesköményt, répát, egy marék újhagymát. A zöldséghalomra helyezzük a halszeletet, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel. Még egy kis olívaolajat csurgatunk a tetejére, majd összehajtjuk a kupac fölött a sütőpapírt. Így egy három oldalról nyitott téglalapunk keletkezett. A nyitott papírfelületeket egyik sarkán elkezdjük összezárni, egyszerű hajtogató-csavaró mozdulatokkal, egészen addig, amíg a másik sarokig, a végéig érünk. Ezzel a módszerrel nagyjából félkör alakot kapunk, amit egy sütőlemezre helyezünk. Így teszünk a többi halszelettel is.A sütőlemezt berakjuk a sütőbe, 10 percig sütjük.A csomagokat tányérokra tesszük, ott kiszakítjuk és már ehetjük is a megpuhult, szaftos-ízes zöldségeket és halat. Kenyérrel.