Hajdinalisztes - írós amerikai palacsinta

  • 2013.07.22.
  • 2

Nekem is nagy kedvencem az amerikai palacsinta, szeretem a társaságában elköltött kényelmes reggeliket. Mégsem volt szándékomban receptet föltenni - eddig. Most viszont egy remek páros segítségével, a hajdinaliszttel és az íróval annyival gazdagabb ízű palacsinták készültek, hogy ezt muszáj közzé tennem, váljék másnak is egészségére.Az író erjesztéssel készült tejterméknek tekinthető mint olvastam, pedig csak egyszerűen a vaj tejszínből való készítése során keletkezik. Beszerzése nem olyan egyszerű, de piacokon, tejtermékeket árusító termelőknél szokott lenni, én is ott vettem. Felhasználás terén nem rendelkezem sok tapasztalattal, ez a palacsinta az első kísérletem vele, de ez nagyon bejött, hogy úgy mondjam, úgyhogy további receptek várhatók a témában. A hajdinaliszt viszont már régi kedvencem, fantasztikus íze van szerintem, érdemes otthon tartani és hagyományos liszttel keverve használni süteményekbe, mint például ebben a receptben.Recept:140 g hajdinaliszt115 g finomliszt1 1/2 teáskanál sütőpor1/2 teáskanál szódabikarbóna1/4 teáskanál só240 ml író180 ml tej2 tojás30 g olvasztott vaj120 g friss áfonya3 evőkanál méz a tálaláshozEgy nagy keverőtálban összekeverjük a kétféle lisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik keverőtálban pedig az írót, a tejet, az olvasztott vajat és a tojásokat keverjük el. A folyadékot fokozatosan adagolva a száraz összetevőkhöz keverjük. Végül az egész masszához hozzáadjuk az áfonyaszemeket.Teflonbevonatos palacsintasütőben közepesnél valamivel nagyobb lángon, kevés olajon sütjük a palacsintákat. Egy kisebb merőkanállal tudunk megfelelő méretű és közelítően
kerek formájú palacsintákat adagolni a serpenyőbe, egyszerre hármat. Mindkét oldalát pirosra sütjük, egy tányéron egymásra halmozzuk. Amikor az összes palacsinta elkészült, mézzel, vagy esetleg juharsziruppal megcsurgatjuk, áfonyával tálaljuk.