Habos-epres torta

  • 2013.05.21.
  • 2

Az eperért versengenek az édességek, mert szép és nemcsak finom, de simulékony is az íze. Pont annyira édes, amennyire kell és jó esetben egyáltalán nem savanyú. Puha húsa viszont épp elég kontraszt bármilyen krémben. Én is tettem már
creme brulée-be,
piskótatekercsbe, joghurtos krémbe, aztán majd még meglátjuk mit hoz a jövő.Ez a tészta alapokon nyugvó majdnem pavlova a négy réteg ellenére igen könnyen elkészíthető, megnyerő külseje viszont az ünnepi desszertek sorába emeli. Nem rossz kombináció!Réges-régi Good-Food recept alapján.Recept:a tésztához:100 g puha vaj100 g cukor1 egész tojás és 2 tojássárgája85 g liszt1/4 teáskanál sütőpor25 g mandula, vagy pisztácia darálva2 evőkanál teja habcsókhoz:2 tojásfehérje ( a tésztából maradt)100 g cukora tetejére:250 ml tejszín1 evőkanál mascarponefél rúd vanília kikapart magjai1 teáskanál méz200 g eper megpucolvaBekapcsoljuk a sütőt 180 fokra ( gázsütő 4-es fokozat). Kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük egy 20 cm átmérőjű tortaforma alját. A tésztához a vajat a cukorral krémesre keverjük, beledolgozzuk az egész tojást és a tojássárgákat. Fokozatosan hozzáadjuk a darált mandulát/pisztáciát és a lisztet, majd a tejet. A formába simítjuk.A habcsók réteghez habbá verjük a tojásfehérjét, kanalanként hozzákeverjük a cukrot, hogy végül sima, fényes habot kapjunk. Ezt is a formába simítjuk, rá a tésztarétegre. Berakjuk a sütőbe, 40 percig sütjük, amíg a habcsók ropogós lesz. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra csúsztatjuk.A hűtőből kivett tejszínt lágy habbá verjük, óvatosan elkeverjük benne a mascarponét, a vaníliát és a mézet. A krémet a kihűlt tortára kanalazzuk, elosztjuk rajta a félbe-negyedekbe vágott epret.

Címkék

Torta Eper