Spenótos - fetás rétes

  • 2013.03.23.
  • 1

Sokszor, sokféle alkalomra sütöttem már: vendégségekre, borkóstolóra, de húsvétkor még sosem. Pedig igazán erre az időszakra termett, a friss spenót ilyenkor már nagyon kínálja magát és aki szereti, az nagyon kívánja is a friss zöldet. Böjti vacsorákra, zöldcsütörtökön ebédre egy jó leves után és most azt tervezem, hogy a vasárnapi ünnepi ebéd előétele is ez lesz, fenyőmaggal turbózott töltelékkel, egészen falatnyi darabokra porciózva.A töltelék kecskesajttal és fetával is finom, de ha valaki az enyhébb ízeket szereti, morzsalékos túróval is keverheti a spenótot, de akkor erősebb sózásra lesz szükség. Langyosan és hidegen is nagyon finom.Recept:12 -14 lapos réteslap csomag800 g friss spenót4 evőkanál olívaolaj2 közepes hagyma apróra vágva3 tojás225 g feta, vagy kecskesajtegy marék fenyőmag (opcionális)120 g olvasztott vajsó, frissen őrölt bors2 evőkanál fekete hagymamag, vagy szezámmagA spenótot megmossuk, megpucoljuk. Az olívaolajon 10 perc alatt puhára pároljuk a hagymát. Rátesszük a spenótot, pár percig kevergetjük, majd nagy lángon elpárologtatjuk a levét. Hűlni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt, kinyomkodjuk a spenótból a maradék evet, deszkára tesszük és egy kicsit megvágjuk, de nem kell túlságosan apróra. Tálba tesszük, hozzákeverjük a tojást és a morzsolt fetát. Óvatosan sózzuk, mert a feta erősen sós és bátran borsozzuk.Kivajazunk egy kb. 30x40 centis tepsit. A réteslapokat szétbontjuk, a tepsi aljára terítjük az elsőt és megkenjük olvasztott vajjal. Ráfektetjük a következő lapot, azt is megkenjük és így tovább, egészen 6 vagy 8 rétegig. (Ha vékonyabbak a lapok, akkor jobb, ha 8 réteg van alul és 6 fölül.) Erre a tésztarétegre simítjuk a spenótos tölteléket, majd újabb réteslap rétegezés kezdődik. Az utolsó réteg tetejére locsoljuk az összes maradék olvasztott vajat. Éles késsel éppen csak megkarcolva rombuszokra osztjuk a felületet. Megszórjuk a hagymamaggal, kevés vizet spriccelünk rá és előmelegített, 200 fokos sütőben (gázsütő 6-os fokozat) 30-40 perc alatt pirosra sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd a jelölések mentén felvágjuk.

Címkék

Feta Spenót