MÁKOS - DIÓS BEIGLI

  • 2017.11.09.
  • 4

Közeledik a karácsony!A beigli sütés eddig mindig az anyukám feladata volt.Most is fog sütni, de ideje lesz már megtanulni nekem is.25 dkg liszt10 dkg vaj1 tojás sárgája5 dkg porcukor1,5
dkg élesztő1 dl tejcsipet sóAz élesztőt langyos cukros tejben felfuttattam.Az átszitált lisztben a lágy vajat elmorzsoltam.A többi hozzávalókkal együtt sima tésztát gyúrtam.Arra figyeljünk, hogy ne legyen túl kemény, de lágy se a tészta.Tiszta kotnyharuhával letakartam és hagytam fél órát kelni.Amíg a tészta pihent, addig elkészítettem a tölteléket.12 dkg darált mák5 dkg kristálycukor1 dl tej1 ek vanília aroma1 citrom reszelt héja1 tojás a kenéshezEgy kis lábasban pár perc alatt összeföztem.12 dkg darált dióval is elkészítettem.Tehetünk bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket is.A tésztát két részre osztottam.Téglalap alakúra kinyújtottam, de ugy, hogy nem liszteztem alatta.Rákentem a tölteléket úgy, hogy a széleinél elhagytam 1-2 cm-t.Jobb és bal oldalon behajtottam és alulról feltekertem.Sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem.A tojás sárgáját elkevertem és lekentem vele a két rúd beiglit.Hagytam, hogy hadd száradjon rá. Ez talán egy fél óra volt.Ekkor lekentem a felvert tojásfehérjével és ezt is hagytam rászáradni.A gázsütőt előmelegítettem a 3-as fokozaton.30 perc alatt megsütöttem.Hagytam kihűlni és csak akkor szeltem fel.Facebook oldalamhoz itt csatlakozhattok!Jó étvágyat!