LENCSEFŐZELÉK

  • 2014.01.03.
  • 0

LencsefőzelékAz új év első napján lencsét szoktak enni, hogy szépek és gazdagok legyünk!Most is mint mindig elsején elkészült a lencsefőzelék. Igaz van amikor levest főzök belőle, de most a korhelyleves mellé nem akartam még egy levest.Még karácsony előtt vettünk egy füstölt csülköt, de nem csináltam meg hozzá. Nagyon el voltunk már telve és nem kellett már.Hozzávalók:0,5 kg lencse1 nagy vöröshagyma1 nagy ek. zsír4 db baberlevél1 tk. só1 kk. delikát mustár3 cikk fokhagyma4 dl tejföl2 csapott ek. lisztA lencsét több vízben megmostam.Egy műanyag tálba tettem, felöntöttem vízzel és 25 percre a micróba tettem. Ettől olyan lett mintha egész éjszaka ázott volna a vízben.A
vöröshagymát megpucoltam, apró kockákra vágtam.A zsírt felolvasztottam és megpirítottam benne a vöröshagymát. Beletettem a lencsét és ezzel együtt pirítottam tovább.Felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Sóztam.Főztem másfél órán keresztül.A lisztet csomómentesre kevertem a tejfölben és behabartam vele a főzeléket.Mustárral ízesítettem, belereszeltem a fokhagymát és itt még sózhatjuk ha kell.Összeforraltam. Nem mindig így készítem. Van amikor a vöröshagymát nem az elején pirítom meg hanem akkor amikor a rántást készítem. Amikor már majdnem megpirult beleteszem a lisztet és együtt pirítom. A végén belereszelem a fokhagymát, de
ezzel már nem pirítom
tovább. Csak hagyom, hogy kihozza az illatát és már öntöm is rá a
hideg vizet.Mind a kétféle elkészítés végeredménye egy finom főzelék!!!LencsefőzelékMi most nem ettünk hozzá semmilyen húst.De nagyon finom bármilyen szaftos vagy füstölt hússal.Jó étvágyat!