FINN VAJAS PULLA

  • 2013.10.05.
  • 9

piroskonyhaEz a kelt tésztás finomság egy eredeti finn recept, nálam egy pici változtatással!!Ildi KOKKI játékot indított
és mivel ő Finnországban él vannak eredeti finn receptek a blogján.Úgy gondoltam, ha már
olyan blogról kell választani ahol nem csak magyar receptek vannak, akkor megpróbálkozom ez esetben a finn kaláccsal.Amikor elolvastam a bejegyzést, akkor rájöttem, hogy az egyik hozzávaló nekem nincs itthon. Utána olvastam, hogy a kardamom kámforos, citrusos ízű fűszer. Ezért egy kis citromaromát azért tettem a tésztába. Mivel ketten vagyunk itthon a párommal, ezért az arányokat kisebbre vettem. Fél kg liszt helyett 30 dkg-ot használtam és persze a többi hozzávalót is lecsökkentettem.Tésztához:
30 dkg liszt6 dkg kristálycukor1 cs. vaníliás cukor
alig 1 ek. citromaroma6 dkg vaj, már teljesen rászoktattok!!!1,2 dl tej2 dkg élesztő1 tojás- kicsicsipet sóTetejére:2-3 dkg vajkristálycukorLekenéshez:1 tojásAz élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttattam.A száraz hozzávalókat összekevertem, beleütöttem a tojást, és hozzáadtam a felfutott élesztőt is.Addig dagasztom amíg szép sima tésztát nem kapok.
Meleg helyen dupla nagyságúra kelesztem.Egy hengert formáltam belőle, és nyolc részre vágtam.A tepsibe sütőpapírt raktam. Gömböket formáztam belőlük,
kicsit meglapítottam és a közepébe egy mélyedést szúrtam az ujjammal.Minden mélyedésbe egy db vajat nyomtam, és leöntöttem cukorral, úgy hogy eltakarja a vajat a cukor.piroskonyhaAmikor elkészült, akkor már nem kellett keleszteni.Rögtön betettem a gázsütőbe, amit 6-os fokozatra állítottam.
Ami fontos, hogy a sütőt
nem kellett előmelegíteni!Nekem 25 perc kellett, hogy szépen megsüljön.piroskonyhaNagyon finom, puha kalács lett belőle!Jó étvágyat!

Címkék

Kelt Tészta Finn