TEJSZÍNES CITROMTORTA - 100. BEJEGYZÉSEM

  • 2013.08.19.
  • 6

piroskonyha100.bejegyzés!Közel 8 hónap alatt értem el a 100. bejegyzésemhez.Amikor elkezdtem írni a blogomat úgy gondoltam, hogy csak a süteményeim receptjeit fogom majd leírni. Ahogy telt az idő egyre többféle étel is felkerült a blogba. Tortákat azonban nem készítettem, csak olyan egyszerűeket. Mostanra azonban úgy gondoltam, hogy ezt is el kell kezdeni és majd belejövök ennek az elkészítésébe is.Itt van az alkalom, gondoltam.A magas piskóta sütését a héten megtanultam, így nem kellett két lapot sütni. Egy piskótalapot sütöttem amit kettévágtam. Bélapátfalván Nagy-Boldogasszonyi búcsú volt tegnap, erre készítettem el ezt a citromtortát.A krémjét Váradi Gabriella tortái alapján készítettem.
Annyit változtattam rajta, hogy joghurt helyett tejfölt tettem bele. Isteni citromos krém kerekedett ki belőle.Piskóta:7 tojás14 dkg liszt14 dkg kristálycukor
Ezekből a hozzávalókból megsütöttem a piskótát. Elkészítéséről itt olvashattok bővebben.Krém:7 dl tejföl4 ek. kristálycukor1 citrom héja, leve4 dl habtejszín, én most 2 db 2dl-es Parmalatot használtam 2 dkg étkezési zselatin A tejfölben elkevertem a cukrot. A citrom héját belereszeltem, a levét kifacsartam.A tejszínt felvertem és a tejfölhöz kevertem.Közben a zselatint 4 ek vízben elkevertem, elkezdtem melegíteni, de nem forraltam.Amikor feloldódott a zselatin langyosan a krémhez adtam, de közben a habverővel még simára kevertem.A piskótát ketté vágtam.A tortasütőbe beletettem a kettévágott piskóta felső lapját megfordítva. Erre tettem rá a krémet, hagytam, hogy az oldalára is befollyon. Rátettem a másik piskótalapot, és ennek a szélehez is tettem krémet. Kicsit megnyomkodtam.Betettem a hűtőbe, hogy hadd dolgozzon a zselatin!Olvastam, hogy ha: a torta összerakásakor ha az alsó lapot tesszük a torta felső lapjának akkor szép sima lesz a tortánk teteje. És tényleg így lett!!!Eltelt 2 óra is amikor kivettem a hűtőből. Egy vékony élű késsel körbe vágtam a tortát, hogy elváljon a tortaformától.Leemeltem a tortaforma szélét.Én csodálkoztam a legjobban, hogy milyen szép volt. Az oldalához hozzá sem kellett nyúlni, szép sima volt.A tetejére rákentem még a maradék krémet és kidíszítettem. Tettem rá vékonyra vágott citromot és ehető gyöngyöket. Nagyon jó sikerült, mindenkinek tetszett!Meg is hozta a kedvemet a tortakészítéshez!piroskonyhaJó étvágyat!