TÖLTÖTT FONOTT KELT KALÁCS

  • 2013.05.21.
  • 2

piroskonyhaMár régóta nézegettem ezt a kelt kalácsot. A hosszú hétvége alatt rászántam magam, hogy elkészítem. Gabriella receptje ihletett meg, és nekiálltam megsütni. A túrós töltelék az adott volt, azt mindenki nagyon szereti. A másik rudat viszont szilvával töltöttem meg, ami még a fagyasztóban volt.Tészta hozzávalói: 0,5 kg liszt25 dkg margarin2 tojás sárgája2 ek. kristálycukor2,5 dkg élesztő+tej+cukorAz cukros tejben az élesztőt felfuttatom. A robotgéppel a margarínt elkeverem a liszttel, hozzáadom a felfuttatott élesztőt,
tojássárgáját, cukrot.A tésztát kiteszem a táblára, letakarom tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztem.Két részre veszem, és egy-egy téglalap alakú tésztát nyújtok belőle sütőpapíron.A tésztát három részre osztom -gondolatban- és a két szélső részt slégan bevagdosom kb. 2cm-es csíkokra. Túrós töltelék:0,5 kg túró2 tojás5 dkg mazsola4 ek. kristálycukor3 dkg búzadaraA tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját összekeverjük a többi hozzávalóval. A fehérjéből habot verünk, és azt is hozzátesszük a túróhoz.A tészta középső részére ráhalmozom a túrós tölteléket, és két oldalról felváltra ráhajtogatom a tésztát.A másik tésztát is kinyújtom és erre a kiengedett
-mert fagyos volt-
szilvadarabokat teszem rá. Előtte azonban a tésztát megszórtam zsemlemorzsával, hogy az esetleges szilvalevet felszívja.Megcukroztam, megszórtam fahéjjal, és erre is felhajtogattam két oldalról a tésztát.Szilvatöltelék:30 dkg szilva2 ek. kristálycukor2 ek. zsemlemorzsafahéj1 tojás a kalács tetejének kenéséhez A két rúd pontosan belefért a 23x35-ös tepsibe. Mivel sütőpapíron nyújtottam, így könnyen bele tudtam tenni. Igy is hagytam kelni kb. fél órát, majd a tetejét megkentem tojással. Előmelegített sütőben 25 percig sütöttem.piroskonyhaAmikor kivettem a sütőből hagytam még a tepsiben hűlni, majd a sütőpapír segítségével kiemeltem belőle.piroskonyhapiroskonyhapiroskonyhaAnnyira puha tésztája van ennek a kelt kalácsnak még egy-két nap múlva is.Mindenkinek csak ajánlani tudom!Jó étvágyat!