Piaci mustra - napsütés pótlással

  • 2013.11.16.
  • 0

Sapka sál ha nem is kell de egy kesztyű nem árt a kezünkre, hogy kis kosarunkat lóbálva nem fázzon a kezünk szombaton a piacra igyekezvén.A napsütés leginkább már a tökben, a sárgarépában, a batátában van, amik ugyan nem a D vitamin hanem az A vitamin miatt érdekesek de érzésben és látványban a természet azért pótolja valahogyan a nyári napsütést még ha nem is teljes mértékben.A sárgarépa nagyon finom vajon megpárolva, illik hozzá a kakukkfű. Én batátával (édeskrumpli) együtt pároltam meg egy kevés vizet és tejszínt adtam hozzá. Magában főzelékként is ehető de egy szaftos húszelet mellé vagy roston súlt gombához is el tudom képzelni. A vajon először a sárgarépát kezdem el párolni mert a batáta hamarabb elkészül, kevés kakukkfüvet dobok rá kevés vizet kell alátenni mindig hogy párolódjon és ne kapjon oda a végén tejszínnel gazdagítom. Aki laktózérzékeny az nyugodtan párolja olajon és gazdagítsa növényi vagy laktózmentes tejszínnel vagy kókusztejjel ( a kókusztej egy kicsit más karaktert ad hozzá ízben).A batáta krémlevesnek is jó, az almával jó barátságban van. Megpároljuk a batátát egy kevés almával, sózzuk, pürésítjük, víz és almalé keverékével higítjuk s már kész is.Kelkáposzta levelek, krumpli és juhsajt, ennyi. Nemrégiben láttam a "két éhes olasz"tól egy műsorban ezt a végtelenül egyszerű rakott ételt. Én egy kicsit variáltam a recepten szokás szerint.
A
krumplit egyben elő kell főzni, a kelleveleket is blansírozni. A krumplinak 6-7 perc kell, a kellevelet pedig kb 2 percig hagyjuk a lobogó vízben.
A kellevélből vágjuk ki a torzsát.
Egy sor kellevélre tegyünk vékonyra szelt krumplikarikát ezt megöntöztem egy kevés tejszínnel, erre megint jön a kellevél, erre juhtúrót tettem és egy kevés tejszínt, majd megint jött a kellevél és a tetejére a vékonyra szelt krumpli. Fólia alatt 15-8 percet sütöttem kb 200 fokon majd bekentem a teteját egy kis tejszínnel és vékonyra szelt juhsajttal szórtam meg a tetejét. Visszatoltam a sütőbe és pirulásig - kb 7-8 perc - sütöttem.Karfiolból is lehet főzelék nem csak leves én megpároltam egy kevés olajon kis vizet öntöttem alá miután maradt ordám én azt tettem hozzá a sűrítéshez, de lehet pürésíteni néhány karfiol rózsát vagy egy kis keményítővel, rizsliszttel stb. sűríteni. Sóztam és szerecsendiót reszeltem rá.A kerek cukkiniban az a jó hogy csak félbe kell vágni kikaparni a közepit és meg lehet tölteni mindenféle finomsággal a sütőben meg szépen megsül, amíg mi mást csinálunk. Én hagymás fokhagymás ordával töltöttem meg amibe még nagyon apróra vágott kápia paprikát tettem és csak sóztam. Köretnek tésztát főztem hozzá amihez nagyon vékony csíkokra szelt kápia paprikát adtam. Persze hetjük rizzsel, hajdinával, kölessel de fordíthatunk is a dolgon és adhatjuk köretnek is félbevágva.Jól esik ezeken a borongós estéken egy forró kakaó, cukor helyett lehet használni valami finom mézet.A cikk megjelent a
MajomkenyérenUgyan nem süt a nap, hátha Bob Marleyvel idevarázsolhatjuk