Piaci mustra - iskolakezdéssel

  • 2013.09.06.
  • 5

Kis kosarunk üresen áll még de szeptember beköszöntével kíváncsian várja mivel töltik meg szombaton a piacon. Elkezdődött az iskola így sok helyen ez kerül a fókuszba hiszen tízórait, uzsonnát kell csomagolni a gyerkőcnek.
Mi legyen a csomagban, mit lehet vinni amit kényelmesen meg lehet enni, finom, is tápláló is.Nem mindig egyszerű ez. Folyadék az legyen, az mindig fontos. S nem feltétlen kell csak vizet adni, az folyik a csapból is az iskolában, hanem gyümölcs vagy zöldségturmixot is érdemes a csomagba tenni esetleg édes mustot vízzel higítva de hideg gyümölcslevest is adhatunk az üvegbe, kulacsba éppen mi van kéznél.Jól jöhet néhány puffasztott rizsszelet valamilyen kencével zöldséggel, nem feltétlen kell szendvicset csinálni belőle mert nem mindenki szereti ha megpuhul tárolás közben. Persze ehhez valami műanyag ételdoboz szükséges amibe beletesszük a kencét, a zöldséget. Készíthetünk padlizsánkrémet vagy tojásos tepertőkrémet, körözöttet, tojáskrémet.Süthetünk zöldségfelfújtat is zöldségből, tojásból és rizs, köles vagy hajdinalisztből ha kenyérformájúra sütjük akkor szeletelve szendvicset is készíthetünk tehetünk közé sonkát, sajtot.Riszfelfújtat is süthetünk édesen vagy sósan, azt is klasszul lehet szeletelni, csomagolni és
már mehet is be az uzsistáskába.Puliszkát is csomagolhatunk, ha megfőztük és egy tepsiben vékonyra kisimítva kicsit átsütjük akkor ezt is használhatuk szendvicsalapnak, tehetünk közé tojásrántottát, sajtot, sonkát vagy egy szelet sült húst zöldséggel. Sült húst magunk is süthetünk egy nagyobb darabot lesütünk a sútőben vagy egy nagy öntöttvas lábosban kitűnő lesz a szendvicsbe, házi, úgy fűszerezzük ahogy szeretjük és biztosan finomabb lesz mint bármi amit a boltban megvehetünk de piríthatunk csirkemellet is azt is szépen lehet szeletelni.A puliszkát a pásztorok vagy akik a földeken dolgoznak sokszor úgy viszik magukkal, hogy a megfőtt puliszkát kiterítik egy vágódeszkára juhtúrót kennek rá és feltekerik, lehet szeletelni mint a fatörzset, ilyenkor egy kicsit keményebbre kell főzni a puliszkát ha kiterítettük akkor hagyni kell egy kicsit megszilárdulni, persze juhtúró helyett mást is tekerhetünk bele.Frittatát is lehet csomagolni, hidegen is nagyon finom, szeletelhető, csomagolható. Bármilyen zöldséget felhasználhatunnk hozzá, tehetünk bele sonkát vagy szalonnát is. A megpárolt, megpirított zöldségekre ráöntjük a felvert tojást, betesszük a sütőbe kb 180 fokon szilárdra sütjük, a felvert tojáshoz tehetünk egy kevés tejet is (érzékenyek laktózmentes verziót használjanak) ha megsült és kihűlt akkor szeletelhetjük is.Amíg van addig adhatunk friss szőlőt, szilvát, őszibarackot édesség gyanánt.A lecsóimádók mint én igyekszem kihasználni amíg még van paprika, paradicsom. Kápiapaprikából, zsenge tökből, paradicsomból csináltam a minap lecsót, sok lilahagymával és fokhagymával. Nagyon finom lett és vacsorára hidegen is remek volt pirítóssal.Volt két édesburgonyám is azt leraktam paradicsommal, kolbásszal és megsütöttem a sütőben, sima krumplival is meg lehet sütni. Nem feltétlen kellenek a klasszikus főtt tojás, tejföl elemek bele. Csak felkarikázzuk a hozzávalókat egymásra rakjuk először lefedve majd a végén egy kicsit megpirítva a sütőben megsütjük kb 30 perc 180 fok körül.Kukorica is van kevergethetünk a serpenyőben egy kukoricás csirkeragut, kápiapaprikával, tejszínesen vagy paradicsomosan, ahogy éppen jól esik.A szilva nem csak édességnek jó, fokhagymával hús vagy gomba mellé is nagyon finom köretet lehet készíteni belőle, jól illik a májhoz is. Rizskörettel adhatunk szilvás - májas vörösboros ragut is a tányérokba.Őszibarackból chilipaprikával, gyömbérrel remek chutneyt főzhetünk, betesszük az üvegekbe és télire máris van a hús mellé egy különleges hozzávaló.Az őszibarack finom krémlevesnek is, fahéjjal, vaníliával, tálalásnál díszitsük apróra vágott gyümölcssel.Itt a must szezon , ha kapni a piacon ki ne hagyja senki, hiszen nem túl sokáig élvezhetjük e mennyei nedűt.