Piaci mustra - grillezéssel

  • 2013.07.05.
  • 8

Tiszta erőből nyár, jöhetnek a szabadban elkészíthető ételek. Nincs is jobb annál mint társaságban a szabadban szalonnát sütni, grillezni vagy bográcsban rotyogtatni valami finomat. Más az íze a szabadban készült éteknek. Kis kosarunkat tegyük tele minden jóval ezen a hétvégén is, hogy csak elő kelljen kapni a hűtőből az ebédre, vacsorára valót.Grillezni lehet húst, zöldséget de gyümölcsöt is akár.A húsokat érdemes jól befűszerezni, bepácolni, akár előző napon ha tehetjük.A bográcshoz éghet a tűz, a grillezéshez már a forró parázs kell különben megégett, kiszáradt hús lesz a végeredmény. Ne szurkáljuk közben a húsokat, mert kifolyik a nedve és száraz lesz. Bátran keverjük magunk a fűszereket össze: majoránna, borsikafű, kakukkfű, bazsalikom rozmaring vagy ha keletiesebb ízekre vágyunk akkor curry, római kömény..., tegyünk hozzá hagymát, fokhagymát, viszont sót sose tegyünk a pácba mert kiszárítja a húst, elég közvetlenül sütés előtt megsózni. Citromot, joghurtot, olajat is használhatunk. A végén hagyjuk egy kicsit pihenni a húst, amitől omlós lesz.A zöldségeket sokkal kevesebb ideig kell sütni, viszont nagyobb parázson, mint a húsokat. Bármilyen zöldséget feldobhatunk a rácsra, cukkínit, padlizsánt, paradicsomot, gombát, paprikát, hagymát, sárgarépát, céklát, patisszont, krumplit. A gyökérzöldségeket, céklát, krumplit érdemes egy picit előfőzni, és úgy tenni a rácsra, hogy puha is legyen és ropogós is. Sózni a zöldségeket sem szabad, sütés közben kevés olajjal kenjük meg az épp elég lesz.Desszertnek pedig grillezhetünk őszibarackot, almát, körtét, egy gombóc fagyival tálalva.Persze ezeket az ételeket a konyhában is elkészíthetjük, ha éppen nincs módunk a szabadban enni. A serpenyőben is nagyon finomak lesznek.Melegben jól esnek a hideg krémlevesek, gyümölcsből, zöldségből csak egy botmixer kell hozzá.Minap egy kedves ismerősöm ötlete nyomán mixeltem egy gazpachot és kenyér helyett főtt tojással dúsítottam. Uborkát, paradicsomot, újhagymát, cukkínit, paprikát mixeltem össze bazsalikommal, mentával hozzátettem 2 főtt tojást és zelleres paradicsomlevet. Tartalmas és laktató lett.Zöldségből főzhetünk is tartalmas leveseket, amit lehűtve citrommal vagy ecettel megbolondítva merhetünk a tányérokra. Kerülhet a levesbe bab, cukkíni, tök, paradicsom…Spenót is van jó zsenge mindenfelé, volt otthon édeskrumpli a kamrában de krumpliból is elkészíthető. Betettem szépen sorban a kiolajozott edénybe a felkarikázott póréhagymát (más hagymát is használhatunk pl., lilahagymát), batátát (édeskrumpli, egyszerű krumpliból is lehet) és gombát felszeleteltem, megborsoztam és betoltam a sütőbe kb. 170-180 fokra és megsütöttem, az elején lefedtem kicsit az edényt. Közben 1 tojást, 1 marok spenótlevelet és 2 evőkanál krémsajtot összeturmixoltamAmikor megsült a zöldség nyakon öntöttem a spenótos krémmel és 150 fokra levéve megsütöttem. Ebédre ettem paradicsomsalátával.Melegben sokszor csak egy könnyű salátára vágyunk. Sokféle zöldsaláta van most, lollo rosso, jégsaláta, rukola, madársaláta, keverjük össze őket néhány felkockázott paradicsommal és dobjuk fel egy jó öntettel, amihez használhatunk citromot, olajat, ecetet. Pirítsunk hozzá kockára vágott csirkemellet, szórjuk meg egy kevés pirított szezámmaggal.Málna is van már mindenfelé én a legjobban magában szeretem egy kevés balzsamecettel meglocsolva. De összetörhetjük és egy reggeli palacsintához adhatjuk a tányérra.Hűsölhetünk a strandokon hideg limonádéval, este meg lehet szalonnát sütni a tábortűz mellett, akinek gitárja is van bátran csapjon a húrok közé.S ha már gitár akkor Cseh Tamás: