Piaci mustra pesztókkal és gyümölcsökkel

  • 2013.06.21.
  • 4

Kis kosarunk hűségesen kezünkbe simul, együtt pihegünk a nagy melegben de azért bátran lóbáljuk, hiszen beindult a nyár, rengeteg gyümölcs roskadozik a pultokonTobzódunk a fűszernövényekben is, illatoznak, zöldellnek a pultokon és bizony itt az idő csodás szószokat pestókat, pistukat, mártásokat, chatney-kat kevergetni a boszorkánykonyhán. Húshoz, halhoz, tésztához, sült krumplihoz, pirítósra. Széles a skála és nincs is annál klasszabb, amikor egy fáradt estén csak benyúlunk a hűtőbe és kivesszük az éppen megfelelőt.Kétféle petrezselyem van a piacon, a sima levelűnek sokkal intenzívebb íze van mit a fodrosnak. Jól össze kell kaszabolni vagy mixelni, mehet hozzá egy kevés fokhagyma egy citrom leve be az üvegbe és már mehet is a tésztára vagy hűtőbe.Aztán meg ott van a klasszikusnak számító bazsalikom, fenyőmaggal, fokhagymával, parmezánnal, olívaolajjal. Bátran apríthatunk hozzá egy kevés szárított paradicsomot is. Pistounak hívják ha nem teszünk bele parmezánt és provance-ban használják leginkább.S ezek a pestok nem csak tésztákhoz jók hanem egy leves tetejére vagy a frissensült újkrumplira halmozva, salátára.Apropó újkrumpliból fritattát sütöttem a minap. Újkrumpli félbe - negyedbe vágtam serpenyőben kevés olajon megpirítottam dobtam, hozzá hagymát nagyobb szeletekben, még volt spárga de lehet zöldborsót is vagy más zöldségeket. Amikor puha pirult akkor egy tűzálló tálba borítjuk az egészet és felvert tojást öntünk rá amihez teszünk egy kevés tejet (aki érzékeny használjon laktózmentes verziót). Nem kell hogy teljesen ellepje kb 200 fokot jó 20 percet sütjük. Magában is remek fogás de köretnek is ehetjük, kihűtve pedig szeletelve vihetjük magunkkal uzsonnára, netalán piknikezni.Cukkinit is töltöttem, szép kerek cukkinit kaptam a piacon. Készítettem egy laskagombás paradicsomos rizottót és azzal töltöttem meg a cukkini kerek kis hasát majd megsütöttem az egészet. Rizottó úgy készült, hogy kevés olajon megdinszteltem a hagymát rádobtam a gombát (másmilyen gomba is lehet), kicsit összepirítottam és hozzátettem néhány felkockázott paradicsomot, sóztam, borsoztam, ehhez adtam a rizottórizst (ez kerek szemű rizs hamar megfő) tettem még hozzá egy kevés vizet, mindig csak kevéssel pótoltam hogy ne legyen leveses csak szaftos. Ezzel töltöttem meg a cukkinit és közepes sütőben megsütöttem.Meggy is van már, piroslik mindenfelé. Meggyszósz, meggyleves, meggyes sütemény, kellemes savanykás ízvilág a rekkenő hőségben jól jön.Most jönnek csak igazán jól a hideg gyümölcslevesek.Mákos- meggyes pitét hamar össze lehet dobni, 3 tojást levés cukorral jó habosra keverérünk 2 pohár darált mákot hozzáadunk, egy kevés mazsolát is szórunk bele majd 3/4 pohár lisztet (érzékenyek gluténmentest használjanak) is teszünk bele amibe egy kevés szódabikarbónát kell tenni. jól összekevrjük egy kevést vajat is morzsolunk bele. Kb 24 centis kerek sütőpapírral kibélelt formába öntjük. Magozott meggyet nyomkodunk bele 170-180 fokon 15 perc alatt megsütjük.Epres süteményt is süthetünk, ha még van a piacon eper. Én összetörtem az epret egy kevés cukrot tettem hozzá (ki milyet használ, ízlés szerint, bármi jó hozzá), hozzákevertem túrót, kevés vajat és kukoricadarát.Belesimítottam egy kerek formába és kb. 20 perc alatt 180 fokon megsütöttem.S persze itt a lekvárfőzés nagy szezonja. Mindenféle gyümölcsből érdemes 1-2 üveggel eltenni télire. Nem szükséges nagy kondérokban egész nap görnyedni a forró tűzhely mellett. Néhány kiló gyümölcsből már érdemes rotyogtatni valamilyen finom lekvárt.Hűsölünk nagy pohár jeges, citromos limonádékkal már az árnyas fák alatt, hétvégén már lehet lubickolni valami víz mellett este pedig a múzeumok éjszakáján pezsegni mindenfelé.A napon azért vigyázzon mindenki a bőrére, mert könnyű leégni ebben a napsütésben.S ha már péntek lassan vége a napnak ne dolgozzunk: