Piaci mustra - amikor spárgázik az eper

  • 2013.05.31.
  • 8

Levirágzott a bodza, kis kosarunk is lassan kiürül, hogy a szombati piacon újra mindenféle finomsággal rakjuk tele.Még mindig van spárga, megunhatatlan nekem. Levesnek, krémlevesnek, párolva köretnek vajban sütve, salátának..., a nagyon zsenge spárga nyersen is finom.Eperrel is érdemes kipróbálni salátának kevés balzsamecettel, mézzel, illik hozzá a bazsalikom is. Magában vagy hús mellé.Illik hozzá a citrom így citromos vajban (olajban) is megsüthetjük.s itt a recept hozzáMegpárolva egy finom salátaöntettel üde, könnyű fogás, öntetnek készítsünk vinaigrette szószt:
olívaolaj, fehérborecet, mustár (3-1-1 arányban), jól össze kell keverni villával vagy habverővel, ízesítsük sóval, őrölt borssal. Fenséges ízek lesznek így együtt a tányéron. Két felvert tojással pedig remek rántotta reggelireCukkinivel, hagymával, paradicsommal olajon pirítva, rizstésztával átforgatva gyorsan elkészül de főzhetünk hozzá rizst is..recept itt niEbédre, vacsorára sütőben süssük össze újkrumplival, vegáknak önálló fogás lehet de egy szelet hús mellé is jó köretnek. Az újkrumpli előbb tegyük be olajjal meglocsolva a sütőbe és amikor már félig puha keverjük hozzá a többi zöldséget, így egyszerre sül át ropogósra minden.Itt az ideje a zsenge töknek is, jó kaprosan főzeléknek én megtöltöttem kapros juhtúróval a minap, 20 perc alatt elkészülő fogás. Meg lehet tölteni persze mindenféle mással is, pl főtt hajdinával kevert párolt zöldségekkel.katt a receptértKészíthetjük csíkokra vágva kevés olajon megpárolva, tükörtojással a tetején friss kaporral megszórva. Lecsósan is finom hagymával paradicsommal, tálalhatjuk főtt rizzsel vagy pirított újkrumplival. Egy kedves ismerősöm Vera, bazsalikomos juhtúróval sütötte és a végén ráütött 1-1 tojást, nekem ez az ötlet a tökfőzelék tükörtojással megreformálása. S ez itt a tükörtojást mindenhez kampányom :)Ó és itt a zöldborsó, vidáman gurulnak szerteszét pucolás után a szemek. Ideje egy jó levesnek is, új sárgarépával, karalábéval. Tálalásnál jó sok petrezselyemmel megszórva.Legjobban vajon/olívaolajon párolva szeretem de dobhatunk a pirított zöldségekhez is néhány szemet.Könnyű felfújtakat készíthetünk pl. rizsliszt, kölesliszt keverékével. Az apóra vágott zöldségeket pároljuk meg és úgy adjuk a lisztes keverékhez mehet bele a tojás sárgája, egy kevés só és bármilyen fűszer, ami épp beleillik a képbe. A tojás felvert habját óvatosan beleforgatjuk a lisztes - zöldséges masszába és a forró sütőben megsütjük kb 200 fokon.Az eper mellett már piroslik a cseresznye is, amit a fülünkre is akaszthatunk de már jó ízű, édes, ilyenkor én még csak magában eszem, hogy kiélvezzem az első cseresznye ízét, aztán mehet pitébe, levesbe.Az eper mehet a gyümölcsrizsbe, a turmixba mentával vagy bazsalikommal, laktózmentes tejjel s ha véletlenül rekkenő hőség lenne egy kis tört jeget is tehetünk hozzá.Már vetítik a mozik Boris Vian Tajtékos napok című könyvéből készült filmet, nekem az egyik legszebb szerelmeskönyvem ez. A filmről is csupa jót hallottam egy hűvös délután pont mozira csábító. Még egy kicsit tart a színházszezon, koncertek könnyedén és komolyabb témákban is fellelhetőek. Beszippantani hétvégén egy kis kultúrát és pezsegni az éjszakai életben, kinek mire futja az időből s a kedvéből, kalandra fel hát.S egy kis zenebonás ízelítő a Tajtékos napokból: