Citromos fehér piskóta

  • 2015.07.01.
  • 7

Időnként minden konyhában felmerül a kérdés, hogy "na most akkor megint mit csináljak a tojásfehérjével?" Egy ideig ilyenkor minden másnap rántottát reggeliztem 1-2 plusz fehérjével, mert nem volt szívem kidobni, amikor éppen nem volt kedvem az egyik sütemény után rögtön a másikat megsütni. Aztán olvastam, hogy le lehet fagyasztani. Háháá... :) Ez kell nekem, minden gondom megoldódott. De akkor meg az lett a probléma, hogy a sok fehérje csak gyűlik és gyűlik a fagyóban, és nincs kedvem mindig ugyanazt megcsinálni két-három fehérjéből.Most egy zseniális alternatíva, a fehér piskóta
receptjét osztom meg veletek. Jó sok fehérje kell hozzá, és ugyanolyan változatosan készíthetjük el, mint a hagyományos testvérét: fogyaszthatjuk magában, megszórhatjuk gyümölccsel, lehet tortalap, vagy készülhet belőle piskótatekercs. Ha a hagyományos fehér lisztből készítenénk a színe is tényleg fehér lenne.Hozzávalók egy 23cm-es tortaformához (12 szelet):6 tojásfehérje100 g xilit ebből kb. 40 g házi vaníliás (60 g CH)80 g őrölt zabpehely (48 g CH)60 g tk. búzaliszt (36,66 g CH)40 g búza finomliszt (28,24 g CH)100 g margarinfél citrom lereszelt héja1 csapott kk sütőpor (a teljes kiőrlésű lisztek miatt)A margarint felolvasztjuk, majd hagyjuk hűlni. A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, közben fokozatosan adagoljuk hozzá a xilitet. Addig verjük, amíg szép fényes nem lesz. Ezután hozzáadjuk a liszteket és a sütőport, ráreszeljük a citromhéjat, és hozzáöntjük a margarint is. Lazán elkeverjük és az előkészített formánkba öntjük.Az én piskótám mivel már nagyon régen nem ettem, málnát kapott a tetejére.160 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük, végezzünk tűpróbát!Az egész piskóta 172,9 g CH-t tartalmaz, egy szelet 14,4 g-ot (csak a tészta málna nélkül).Forrás: Kifőztük