Sütőtökös lepénykék

  • 2013.11.02.
  • 9

Mivel sütőtök szezon van, mindenhonnan ilyen receptekkel bombáznak. Már régóta szerettem volna kipróbálni egyet közülük, de végül mindig valami más készült helyette. Most, hogy hazajöttem, megláttam egy tököt a konyhában, és rögtön megkérdeztem, hogy mik a tervek vele, csinálhatok-e belőle valamit. Most nincs itthon cukor sem, úgyhogy nem tudok süteményt készíteni (még), jó, hogy mégis produkálni tudtam valamit.Egész egyszerű elkészíteni, bár a sütéssel alaposan meggyűlt a bajunk. Az a kritikus pont. Végül Apa átvette tőlem a feladatot, ő mentette meg a napot, és a hatalmas mennyiségű már kikevert tésztát.Hozzávalók:1500 g sütőtök (247,5 g CH)150 g tk. tönkölybúza liszt (95,85 g CH)50 g búza finomliszt (38,15 g CH)40 g sütőpor6 tojás1 tk sótejnapraforgó étolajA sütőtököt meghámozzuk, a magját egy kanállal kivájjuk és felkockázzuk. Egy fazékban puhára pároljuk. Mi addig főztük, amíg lekvárra kezdett emlékeztetni.Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd habverővel addig keverjük, amíg már nem lesz darabos. Ekkor apránként belekeverjük a sütőporos lisztet a sóval és hozzáadjuk a tojásokat. Ha sűrűnek találjuk, tejjel hígíthatjuk, de erre szerintem nem volt szükség. A palacsintáénál egy kicsit sűrűbb tésztát kell, hogy kapjunk. Mielőtt elkezdenénk kisütni, kis ideig pihentetjük.Egy serpenyőben kb. egy ek. olajat felforrósítunk. A masszát evőkanálnyi halmokban sütjük ki, mindkét oldalukat kissé megpirítjuk. vigyázzunk, nagyon óvatosan és türelmesen kell megfordítani. Papírtörlőre szedjük.Ízlés szerint tálalhatjuk lekvárral, fahéjjal desszertként, egy kicsit a palacsintára emlékeztet az íze, igazán érdekes. Ha szeretjük a különlegességeket, köretként is kínálhatjuk hús mellé, vagy egy könnyű vacsoraként is elfogyaszthatjuk. Langyosan a legfinomabb, de hidegen sem utolsó. :)Ez igen tetemes mennyiség, sajnos nem tudom megmondani, hogy mennyi CH lehet kb. egy darab lepénykében (az össz. CH-tartalom 381,5 g), mert sütés közben folyamatosan fogyott, és először olyanok is készületek, amikre nem lehetünk büszkék.Forrás: apróséf.hu