Gomba háromképpen

  • 2012.12.08.
  • 2

by SüllőcskeKéső ősz, télelő a barangolós embernek
alkalom a szépséges gombák megcsodálására.Csizma, kalap, kabát, bicsak, kosár, s mehetünk. Az ajtóból azért érdemes visszafordulni a gombászzsebkönyvünkért.Arról sokat lehetne mondani, hogy hová, mikor, milyen gombára menjünk, a gyakorlat majd meghozza a módját. Ezen az őszön, a csapadék megjöttével szépen telt a kosár, ettük a gombát, a többletet tartósítottuk az előttünk álló fél évre. Szeletelve, cserényen szárítva, keményebb gombák porítva évekig elálló készítmények. Sós, savanyú lében, blansírozva, pikánsan fűszerezve, hagymával remek salátaalapanyagot menthetünk. Különlegesen fűszerezett, borban, borecetben főtt gombáinkat olívaolajban marinálva csemegéket kapunk. Vendégeink garantáltan nem tudnak majd hova lenni a csodálkozástól, hogy egyszerű omlettünk vargányaillatot áraszt, levesünkből sosem hiányzik egy kis fafül, vagy szegfűgomba, vagy a sült mellől a laskasaláta. Nekünk nem lehet gond egy bakonyi süllő, egy Wellington- szűz.Októberben az Alföld vargányapótlója terem, a remek, testes, látványos nyárfa érdestinóru.Ha már túl vagyunk a rántott őzláb orgiákon, ezt javaslom gyűjteni méltóságos, szép fehérnyárak alatt. Kiválóan szárad, nagyon finom.Ebben az időszakban bőven van szegfű, illatos csiperke, szerencsével óriáspöfetegre is lelhetünk. Egy ilyen kis vegyes kollekcióból készül első ételajánlatunk.A rusztikusabb szeleteket vajon, sonkahagymával, fokhagymával, sóval, borssal lazán átpirítjuk, sütjük, de röviden, maradjon a gombánk roppanós, szaftos. Két-három tojást, két kalán mascarponéval, maréknyi reszelt parmezánnal, vágott petrezselyemmel nagyjából fölverünk, rá a gombára és éppencsak megsütjük. Tetejét még kicsi sajttal, zölddel, pirospaprikával megdíszítjük. Novemberben a pereszkék törnek az élre, például a lilatönkű pereszke. Érdekes, nagyon aromás gomba, finom, de érdemes keverni más fajokkal, kicsit nagyszájúbb fűszert használni rá, hogy lekerekítse, illetve megfelelő köretről gondoskodni.Ez esetben a megfelelő ízkomponáláshoz a sáfrányos tejfölt használtuk, köretként spenótos galuskát főztünk, a tányért juhsajttal szórtuk meg.

Címkék

Gomba