Spaghetti szárzellerrel és ricottával

  • 2012.02.05.
  • 1

Spaghetti szárzellerrel és ricottával(Spaghetti con sedano e ricotta)160 g spaghetti1 tk olívaolaj1 széles késélnyi friss vaj4 szál szárzellerfél pohár száraz fehérborsó, feketebors½ csokor petrezselyemkb. 120 g ricottapár csepp extraszűz olívaolajA szárzellert megmosom, a végét levágom és ha szükséges, lehúzom a szálait. Hosszában elvágom és keskeny darabokra szelem.Egy nagyobb serpenyőben megolvasztom az olajat és a vajat, beleteszem a szárzellert és közepes hőfokon újrahevítéstől számítva néhány percig pirítom-karamellizálom a vajon. Ráöntöm a bort és kissé beforralom, de maradjon még alatta egy kevés sűrű folyadék. Sózom és borsozom.Közben kifőzöm a spagettit, de maradjon még egy kicsit keményebb, mint az "al dente" állapot. (Vegyünk ki egy szálat, vágjuk félbe, a vágott részén legyen még egy kis fehér pont.) A tésztát hozzáöntöm a zellerraguhoz és néhányszor keverve átforrósítom. Lehúzom a tűzről és beleforgatom a felvágott petrezselymet.Tányérokra szedem és ráteszek néhány kanál ricottahalmot, enyhén sózom és esetleg meglocsolom pár csepp olívaolajjal.2 személyre