Busiata paradicsomos pestoval és juhsajttal

  • 2012.02.10.
  • 3

A busiata a nyugat-szicíliai Trapani jellegzetes tésztája. Nagyon egyszerű elkészíteni, a szokásos szélesmetéltet többszörösen megcsavarjuk és megszárítjuk a tésztát. Legtöbbször paradicsomos pestóval tálalják, de készülhet kardhallal, padlizsánnal, édesköménnyel, természetesen paradicsommal :), és szicíliai juhsajttal, pecorinoval megszórva.Busiata paradicsomos pestoval és juhsajttal(Busiata con pesto al pomodoro e pecorino fresco)160 g busiata (szicíliai csavart pasta Trapaniból)6-8 db koktélparadicsom (mérettől függően)40 g mandula3 ek olívaolaj1 marék bazsalikom1 gerezd fokhagymakevés só, fekete borsmorzsolt juhsajtEgy kisebb serpenyőben kevergetve szárazon megpirítom a mandulát. Nem szabad megégetni, de már legyen illatos.A paradicsomokat félbevágom és kivágom a zöldjét. Egy magas keverőpohárba teszem a mandulával együtt, beleteszem a lecsipkedett bazsalikomot, kevés sót, borsot és olívaolajat. Botmixerrel pürésítem és megkóstolom.A tésztát al dente megfőzöm és beteszem egy tálba. A pestohoz adok egy kevés főzővizet és összekeverem a tésztával. Tányérokra szedem és rámorzsolom a pecorinot.2 személyre