Cukkinis lasagne baconnel és füstölt provola sajttal

  • 2012.01.18.
  • 6

Cukkinis lasagne baconnel és füstölt provola sajttal(Lasagne zucchine, speck e provola affumicata)Hozzávalók (2 személyre):200 g lasagne tészta (12 lap)2 cukkini 80 g füstölt baconszalonna50 g füstölt provola sajtbesamelmártás (30 g vaj, 30 g liszt, 150 ml tej, só,szerecsendió)sóolívaolajreszelt parmezán sajt2 db 12 cm átmérőjű tálaláshoz használatos fémgyűrűNagy lyukú reszelőn lereszeljüka megmosott cukkinikat és egy kevés olívaolajon addig pirítjuk, amíg elfövi alevét. Picit megsózzuk és félretesszük. A baconszalonnát vékony csíkokra vágjuk,serpenyőben megpirítjuk, majd ezt is félretesszük. A lasagne lapokat négyesévelegy alacsonyabb lábasban, lobogó sós vízben félkészre főzzük. Szűrőkanállalkiszedjük őket egy tányérra és párcsepp olajjal megkenjük egyesével, hogy neragadjanak össze. Ezután egy serpenyőbe tesszük a vajat, és amikor habzani kezd,hozzáadjuk a lisztet. Nagyon enyhén megpirítjuk és folyamatos keverés közben apránkéntadagoljuk hozzá a tejet. Kb. 5 percig állandó keverés mellett főzzük. A végénmegsózzuk és szerecsendiót reszelünk hozzá. A lasagne lapokat kettesével egymásrafektetjük úgy, hogy 2-3 centiméter eltéréssel fedjék egymást, aztán egy tálaláshozhasznált 12 cm átmérőjű fémgyűrűvel kört vágunk a tésztából. Így lesz 6 db kör alakútésztánk, plusz a „hulladék”. Most egy enyhén kiolajozott tepsibe vagy jénaitálba tesszük a fémgyűrűket és elkezdjük a rétegezést: tészta, cukkini,baconszalonna, provola sajt, tészta, besamelmártás. Összesen négy rétegtésztának és három réteg „tölteléknek” kell lennie. Az egyik réteg tésztát(középen) a „hulladék” tésztából rakjuk ki. A tetjét megszórjuk reszeltparmezán sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ha kész,kicsit hűlni hagyjuk és egy tortalapáttal alányúlva tányérra helyezzük. Óvatosanlehúzzuk róla a fémgyűrűt és máris fogyasztjuk.Jó étvágyat!