Pulyka kebab joghurtos padlizsán salátával

  • 2013.05.08.
  • 0

Üdv mindenkinek. Ma egy kicsit közel-keletiesre vettem a figurát. Azért nem írok konkrét országot, mert a kebab az inkább arabos, szerintem, a padlizsán meg inkább törökös, szóval maradjunk a közel-keletnél. Éppen Limp Bizkitet és Linkin Parkot hallgatok, szóval rá is pörögtem az írásra. Kell is, mert ez a finomság hamar elkészíthető és egy grill partynál kifejezetten ütős lehet és az egészség mániások sem találhatnak kivetni valót benne. Ja és abszolút ápdétes is. Okés, hogy a padlizsán, most nem idényzöldség, de most nem foglalkoztam vele. Akkor dobjuk is össze.
Hozzávalók  3 főre:
Kebabhoz:
0,5 kg darált pulyka vagy csirke hús, kb. 600Ft
só, bors, őrölt kömény, őrölt koriander
6 db hurkapálcika, no para nem fogjuk beledarálni
Joghurtos padlizsán salátához:
2 db nagy és kemény, khmm padlizsán, kb. 440Ft
1 nagy doboz joghurt, kb. 160Ft
5 evőkanál oliva olaj
1 kiskanál fokhagyma krém
1 evőkanál citromlé
só, bors
 
A padlizsánokkal kezdtem, amiket alaposan megmostam, de NEM hámoztam meg. Kb. 1 centi vastag karikákra szeleteltem őket és a karikák mindkét oldalát besóztam, majd egy szűrőbe raktam őket, hogy a levüket kiereszthessék. Ezután elővettem a joghurtot és belekeverem az 1 kiskanál fokhagyma krémet.
A következő lépés a hús volt, amit beletettem egy mély tálba és tettem rá 1 kiskanál sót, borsot, köménymagot és koriandert, majd kézzel jól összedolgoztam. A koriander egyébként ad a husinak egy kis enyhe citromos ízt, ami szerintem isteni. Majd félretettem.
Amíg a husival foglalkoztam addig a padlizsán is tette a dolgát. A szeleteket szépen 4-6 részbe vagdostam és egy mély tálba raktam, ahol 4 csipet borsot szórtam rá és összekavartam. Ezután 5 evőkanál oliva olajat tettem rá és ezzel is összeforgattam. Egy serpenyőt felhevítettem és a padlizsánokat, közepes lángon, szépen barnára és puhára sütöttem. Amikor elkészültek, akkor egy mély tálba raktam őket és rálöttyintettem az 1 kanál citromlevet. Összeforgatás után ráöntöttem a fokhagymás joghurtot. Ezt is kézzel összeforgattam, majd be a hűtőbe raktam lehűlni.
Ezek után visszatértem a kebabhoz. A hús 6 egyenlő kupacra osztottam, majd egyenként a pálcikákra formáztam őket. Ezután egy felhevített serpenyőbe rakosgattam őket és minden oldalukat szép barnára sütöttem. Persze grillen még tutibb lenne, de ami késik, az nem múlik. Egy jó tanács, hogy ha a serpenyőben meg akarjuk fordítani, akkor várjuk meg amíg egy kicsit megsül és utána, egy  lapát segítségével, óvatosan fel tudjuk szedni.
Idő: kb 1 óra
Ár: kb 400Ft/adag
Jó étvágyat mindenkinek :-)