Török rizspuding - ahogy én csinálom

  • 2013.04.16.
  • 6

Két dolog jutott eszembe este. Egyik, hogy ennék valami édességet. A másik pedig, hogy a török éttermekben isteni a tejberizs és amúgy is imádom a közel keleti konyhát. Merthogy tágabb értelemben Törökország a közel kelet országai közé tartozik, a wikipédia szerint. Na ezért a 2 dolog miatt indultam el felkeresni a legközelebbi török büfét, de ott sajnos már elfogyott ez a finomság. Akkor gondoltam, hogy magam fogom megcsinálni és megkérdeztem az eladó lányt, hogy van-e ötlete, hogy hogyan kell csinálni. Mire ő elmosolyodott és azt mondta, hogy tudja, de a kollégái mindig tudálékosnak nevezik miatta. Megnyugtattam, hogy én nem fogom és így elárulta nekem. Szerintem finom lett, olyannyira, hogy a 4 NAGY adagot 4 étkezés alkalmával be is toltam. Akkor lássunk is hozzá.
Hozzávalók 4 NAGY vagy 8 kicsi adagra:
25dkg rizs
0,5 l víz
1,5 l tej
5 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor, főzéssel készíthető
 
Először is rakjuk oda a rizst főni a fél liter vízben egészen addig, amíg az összes víz el nem fő róla. Mikor elfőtt a víz, akkor a rizs már félig megfőtt. Hozzáöntünk 1 liter tejet és tovább főzzük addig, amíg a rizs meg nem puhul.
Ha a rizs készen van, akkor jöhet a puding. A pudingporhoz adjuk a cukrot és a vaníliás cukrot és egy kis tejjel simára keverjük. A maradék tejet, folyamatos kevergetés mellett, felforraljuk, és amikor forr, akkor a cukros pudingos löttyöt hozzáöntjük.  Kavargatás mellett addig főzzük, amíg el nem kezd besűrűsödni. A pudingot hozzáöntjük a rizses tejhez és jól elkeverjük.
Az elkészült masszát kis tálkákba rakjuk, amikben majd tálalni akarjuk, majd egy mély tepsibe rakjuk őket és majdnem a tálkák pereméig feltöltjük a tepsit meleg vízzel. Majd 220 fokos sütőbe rakjuk és szép barnára sütjük a tetejét kb 30 perc alatt. Ha készen vannak, akkor le kell hűteni őket és már lehet is enni őket.
Tipp: A sütés mehet légkeveréssel is, de akkor csak kb 160-180 fokon és figyelni kell, mert hamar megpirul. Ugyanakkor, lehet csak meggrillezni a tetejét, de akkor a rizspuding is folyósabb lesz, mert a sütés során a rizs még szív magába a folyadékból.
Jó étvágyat :-)






Címkék

Desszert