Házi tészta, alap recept

  • 2010.06.03.
  • 8

Egy újabb munkában letöltendő szabadságvesztés közepette eszembe jutott a szülinapi ajándékom amit az én egyetlenemtől kaptam, egy tésztakészítő gép. mindig is szerettem volna egy ilyen, persze az után, hogy Jamie Oliver tésztákkal foglalkozó műsorait többször is megnéztem. Úgyhogy most egy olyan bejegyzés jön, amik után még jobban lóvés kiscsákónak leszek ítélve, de nem érdekel, mert nem vagyok az. egy dolog viszont igaz. Ha valaki otthon magának akarja elkészíteni a friss finom házitésztát, akkor be kell ruháznia egy tésztagépbe. Az én kálváriám itt kezdődött, ugyanis én egy olcsóbb 4000ftos cseh vagy szlovák cuccal próbálkoztam először. Sima kézzel tekerőst kell elképzelni. Na ez nem jött be, mert most fogom a másodikat visszavinni a Metróba mert mindegyiknél ugyanaz volt a baj és a tésztát egy idő után hullámosra nyújtotta. Ezek után vettünk, pontosabban kaptam egy 15000ftos igazi olasz tésztagépet. Ez sem motoros hajtású, de minőségben messze a metrós felett van. Szóval kell egy jó tésztagép, és ha ez megvan, akkor elkezdhetjük megkeresni a számunkra legjobban hangzó és legbejövősebb tésztareceptet. Én itt kettőt szeretnék megemlíteni. egy teljesen egyszerű, hagyományos receptet és egy kicsit másabb, amit az Emporio Armani Caffé egyik séfje árult el nekem mikor a 2010 es Konyhakiállításon az ideális tésztáról érdeklődtem. Tévedésbe senki ne essen, az ő konyhájukon nem ezt a receptet követik, mert ott nagyban csinálják és mások az arányok is. Csak nekem próbálta kisebb mennyiségre meghatározni. Mindkét receptnél azt kell figyelembe venni, hogy személyenként 10dkg lisztet kell számolni valamint, hogy 1 egész tojás 2 tojás sárgájával ér fel.
A Hagyományos tészta (2 személyre):
·                       20dkg liszt, lehetőleg dupla "0"ás (00) liszt, de jó a finomliszt is
·                       2 nagy tojás vagy 4 tojás sárgája
 
Az Emporio Armani Caffe séfjének tésztája (2 személyre):
·                       10dkg liszt, lehetőleg dupla "0"ás (00) liszt, de jó a finomliszt is
·                       10dkg durum liszt
·                       1 tojás
·                       3 tojás sárgája
·                       1 evőkanál olaj
Mindkét esetben a lisztből kis kupacot csinálunk és a közepére pedig egy mélyedést, úgy mint egy vulkánnál. A vulkán belsejébe beleütjük a tojásokat és egy villával felverjük őket, majd óvatosan körbe-körbe, belülről kifelé haladva elkeverjük a liszttel. Miután összeállt a tészta akkor nekieshetünk és 3-4 percig gyúrjuk, amíg selymes és ruganyos nem lesz. A legjobb teszt erre, ha kicsit megnyomjuk, belecsípünk a tésztába és ha visszaugrik, akkor kész a tészta. Ezek után a kész gombócot rakjuk egy tálba, takarjuk le és tegyük hűtőbe kb 1 órára, hogy jól összeálljon.
Miután kivettük a hűtőből, annyi darabra vágjuk ahány személyre terveztünk. A tészta darabot kilapítjuk olyan vastagságura, hogy a tésztagépen a legnagyobb fokozaton át tudjuk engedni. Ha kijött a tészta, akkor kettőbe hajtjuk és megint a legnagyobb fokozaton átengedjük és ezt 5ször megismételjük. Majd a tészta mindkét oldalát meglisztezzük és újra átengedjük a tésztagépen miközben egyre kisebbre állítjuk. A végén megkapjuk a várva várt hosszú, vékony, kb. 10cm széles tésztalap, ami az alapja a tagliatellének, a papardellenek, raviolinak, tortelininek, a lasagne tésztának stb.
 
 
 
 
 
 
 Amit jó tudni:
Valamennyi gabonaféléből őrléssel készíthető liszt. Keményítőből, fehérjéből, más szerves vegyületekből, valamint ásványi anyagokból áll. Különböző nagyságú szilárd részecskék keveréke, mely kevés vizet is tartalmaz. A liszt tulajdonsága, hogy víz és egyéb megfelelő adalékanyagok hozzáadása után tésztává gyúrható, vagyis nem ázik szét. A liszt összetevői a vízzel érintkezve átnedvesednek, megduzzadnak, különböző változásokon mennek keresztül, amíg a tészta kialakul. A tészta jellegzetes tulajdonsága, hogy rugalmas, nyújtható, formázható, alaktartó és a benne keletkezett gázt képes visszatartani. Sütés hatására jellegzetes ízű, állományú

Címkék

Tészta