Csokoládés-céklás sütemény

  • 2010.06.01.
  • 6

Eljött a desszert ideje. Az igaz, hogy az utolsó bejegyzés óta már meg is lehetett emészteni a főfogást, az előételről nem is beszélve. Gondolom sokakat a víz vert ki már a süti nevének kimondásakor is, hogy Míííí cékla van benne? Fúúúj, én utálom a céklát!!! Nos, én nem akarok senkit megtéríteni, hogy cékla így finom, meg úgy egészséges, de azt meg kell említenem, hogy ebben a csokiban, ha követjük az arányokat, akkor nem igazán lehet észrevenni, hogy cékla van benne. Megint szeretném megemlíteni, hogy ne úgy képzeljük el, hogy egy egész rétegnyi céklát teszünk bele, hanem, úgy, mint a répatortában, csak sejtetni engedi a zöldség jelenlétét. Ebben a receptben a megszokottól eltérően "pohárban", pontosabban "csészében" vannak megadva a hozzávalók. Ha esetleg külhoni mérőpoharat használunk, akkor "CUP" vagy "CUPS" feliratot olvashatunk rajta. Hozzávalók:1 tábla keserű csoki (a Svéd Finomságok Boltjában megvásárolhatod), 1 ¾ pohár liszt, 1 ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 ½ pohár cukor, 3 db tojás, fél pohár étolaj, 1 ½ pohár reszelt főtt cékla, 1 csomag vaníliás cukor, 1 üveg piros áfonyalekvár Vízgőz felett egy kis edényben olvasszuk fel a csokoládét. Egy edényben keverjük össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónát.Másik keverőedénybe üssük a tojásokat, cukrot, az olajat. Habverővel keverjük körülbelül két percig, majd keverjük hozzá a megfőzött és lereszelt céklát, az olvasztott csokoládét és a vaníliás cukrot. Utána óvatosan dolgozzuk bele a lisztes keveréket. Jól kiolajozott és liszttel meghintett közepes méretű tepsiben 150 fokon legalább 25-30 percig süssük. Mielőtt kivennénk a sütőből, célszerű fogvájóval sütéspróbát végezni. Ha a tésztába szúrt fogvájóra már nem ragad a sütemény tésztája, biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a süteményünk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd vágjuk kockára, tetejét porcukorral hintsük meg, kanalazzunk mellé piros áfonyalekvárt. Tipp: Vicces dolog, ha kés helyett mondjuk pohárral vagy nagyobb pogácsa szaggatóval vágtok ki süti szeleteket. Amit jó tudni: A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezen kívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban. A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket... Tovább ->Gátolja a ráksejtek szaporodását. A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van... Tovább -> Köszönet a receptért Kaldeneker György mesterszakácsnak (KALDENEKER.HU)    






Címkék

Csoki Cékla Ikea