Joghurtos zsömle

  • 2015.01.08.
  • 4

Nyáron Bettusnál vendégeskedtünk és ott ettünk isteni reggeliket.
Házi kecskesajt, házi májkrém, nyúl sütve, vargánya krémleves, és még sorolhatnám.Petinek nagyon ízlett Bettus saját készítésű zsömléje, így elkértem a receptet és elkezdtem én is sütni. Most már csak az alapok hasonlítanak az eredetire, de anélkül nem lenne ilyen finom :)
Hozzávalók:60 dkg BL-55-ös liszt,
35 dkg teljes kiőrlésű liszt (bármilyen lehet, tönköly, rozs, stb.),
5 dkg magvak (napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb.)2 kk só,
1 ek cukor,
5dl meleg víz,5 dkg élesztő,
2 dl natúr joghurt,étolajA liszteket, a magvakat és a sót, cukrot egy keverőtálba szórom. A meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a joghurtot és az étolajat, majd elkeverem és a lisztes keverékre öntöm. Hagyom 10 percet állni, azután addig dagasztom, amíg szép hólyagos nem lesz a tésztája.Duplájára kelesztem, formázom (nekem nagyjából 110-120 g-ra jön ki egy zsömle, így lesz 16-17 db ebből az adagból) és 30 perc pihentetés után a
zsömlék tetejét bevágom éles késsel, majd előmelegített 180 fokos sütőben, vízgőzben megsütöm. A pontos időt nem írom, mert mindig máshogy jön össze.A vízgőzhöz egy tűzálló tálban vizet teszek a sütő aljába még a sütő bekapcsolásakor.Amikor megsültek vízzel lekenem a zsömlék tetejét és kihűlve mehetnek a helyükre.Ez a mennyiség nálunk 3 napig elég és nagyjából addig van friss hatása is. Sokszor a harmadik napon én már pirítósként eszem.Alaprecept hozzávalói:1 kg liszt, 2 kk só, 1 ek cukor, 5dl meleg víz, 5 dkg élesztő, 2 dl natúr joghurt, étolaj.

Címkék

Kenyér Kelt